Quantcast
Channel: Elokuvia listalla
Viewing all 1396 articles
Browse latest View live

Stagecoach - Hyökkäys erämaassa

$
0
0
Ohjannut John Ford
USA 1939, 96 min.
Lännenelokuva, Seikkailu
Pääosissa: John Wayne, Claire Trevor, Andy Devine, John Carradine, Thomas Mitchell

There are some things a man just can't run away from.
Matkustajia täynnä oleva postivaunu on lähdössä vaaralliselle matkalle halki villin lännen, pienestä kaupungista toiseen, sotaisten apassien territorion lävitse. Kyydissä on edustajia kaikista yhteiskunnan ryhmistä: kunniallinen nainen kontrastinaan kapakkatanssija, juopotteleva lääkäri ja viskikauppias, yllättäen seuraan liittyvä vankikarkuri. Jokaisella on oma tarinansa ja kohtalonsa.

Toisin kuin elokuvan suomenkielinen nimi kenties antaa ymmärtää, Hyökkäys erämaassa ei ole varsinainen toimintawestern - vaikka toki se vauhdikas hyökkäyskin lopulta nähdään. Pikemminkin elokuvassa on kyse kiehtovista hahmoista, jotka ristiriitaisuudellaan, kiehtovilla persoonallisuuksillaan ja keskinäisillä konflikteillaan luovat intiaanihyökkäyksen uhkaakin suuremman jännitteen. Postivaunuihin mahtuu koko yhteiskunta pienoiskoossa. Hahmot on käsikirjoitettu valtavan upeasti ja loistava näyttelijäntyö kruunaa kokonaisuuden. Thomas Mitchell ansaitsi juoppotohtorin roolillaan sivuosa-Oscarin, kieltämättä Doc Boone onkin yksi elokuvan mielenkiintoisimpia ja ikimuistoisimpia hahmoja. Erityismaininnan ansaitsee myös legendaarinen John Wayne, jonka ura lähti tämän elokuvan myötä huikeaan nousukiitoon.

Hyökkäys erämaassa on merkittävä filmi koko lännenelokuvien genren kannalta. Vaikka lajityyppiä oli 1930-luvulla nähty valkokankailla valtavasti, eivät länkkärit olleet onnistuneet tarjoamaan uusia oivalluksia enää pitkään aikaan. John Fordin uudistava ote suorastaan pelasti westernin surkeasta alennustilastaan. Kiehtovan tarinan ja henkilöiden lisäksi elokuvassa on nimittäin paljon muutakin ihasteltavaa: Arizonan jylhät maisemat sekä taidolla valitut kuvakulmat ja sulavat leikkaukset hiovat filmistä mieleenpainuvan visuaalisen elämyksen. Tämä matka kannattaa ehdottomasti kokea.

Pisteytys:
10/10

Mr. Smith Goes to Washington - Mr. Smith lähtee Washingtoniin

$
0
0
Ohjannut Frank Capra
USA 1939, 129 min.
Draama
Pääosissa: James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains, Edward Arnold, Thomas Mitchell, Guy Kibbee

I want to make that come to life for every boy in this land!
Washingtonissa muhii poliittinen kriisi. Kuolleen senaattorin tilalle päätyy sattuman oikusta kirkasotsainen partiojohtaja Jefferson Smith (Stewart), jota rahanahneet poliitikot aikovat käyttää hyödyksi omien etujensa ajamiseen. Kaikkien yllätykseksi herra Smith ryhtyykin taistelemaan korruptiota vastaan, tavoitteenaan elvyttää Yhdysvaltain demokratian jalo henki. Mutta pärjääkö yksi keltanokka massiiviselle valtakoneistolle?

Vaikka elokuvan tarina kalskahtaa raskaalta paatokselta, komediallinen ote keventää juonen kulkua. Itsenäisyysjulistuksen ihanteellisuus kaikuu tosin vahvana, eikä maailmanparannussanomaa voi olla huomaamatta. Elokuvan tulkinta on toki täysin katsojasta kiinni. Vuonna 1939 elokuva saavutti yhtäältä suurta suosiota, mutta kirvoitti myös kauhistunutta kritiikkiä Washingtonin taholta. Filmi palkittin Oscarilla parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta - joka kieltämättä on valtavan hyvä.

Mr. Smith lähtee Washingtoniin on loistavilla näyttelijöillä tähditetty politiikka-filmien klassikko. Vaikka elokuva sijoittuukin Washingtoniin, suuremmassa mittakaavassa siinä on kyse oikeudenmukaisuuden ja hyvyyden voitosta. Frank Capran filmit onnistuvat aina piristämään ja luomaan positiivista ilmapiiriä, tämäkin elokuva oli mainio maanantaipäivän pelastus.

Pisteytys:
8/10

Tammikuun elokuvat

$
0
0
Jurassic Park
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1993,  127 min.
Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Joseph Mazello, Ariana Richards




Jurassic Park on kaikkien aikojen dinosaurusfilmi, pienistä virheistä ja tieteellisistä epätarkkuuksista huolimatta. Trooppiselle saarelle rakennetussa hirmuliskopuistossa jokin menee pahasti pieleen, aidat kaatuvat ja pian viihdekeskus muuttuu elämän ja kuoleman taisteluareenaksi. Ensinäkemältä Jurassic Park iski täysillä kuusivuotiaan dinosaurusfanin tajuntaan, eikä filmiä kohtaan tuntemani lapsenmielinen into ole vieläkään täysin kaikonnut. T-Rex! Velociraptoreita! Dinosauruksen kakkaa! Lapsi, joka on hakkeri! Must see!

Pisteytys: 9/10

Addams Family
Ohjannut Barry Sonnenfeld
USA 1991, 99 min.
Komedia
Pääosissa: Anjelica Huston, Raul Julia, Christoper Lloyd, Christina Ricci, Jimmy Workman





Tv-sarjan pohjalta tehdyssä elokuvassa Addamsin makaaberi perhe ihmettelee kadonneen Fester-sedän (Lloyd) arvoitusta. Filmi on piirtynyt muistoihini hauskana ja omalaatuisena ysärikomediana, mutta valitettavasti tämä lapsuusklassikko ei enää onnistunut säväyttämään. Elokuvan idea on toki hauska, mutta toteutettu tökerösti. Eniten riipii filmin ontuva juoni. Joitakin hauskoja hetkiä Addams Family kuitenkin edelleen tarjoaa: esimerkiksi lakoninen Wednesday (Ricci) on yhä mainio.

Pisteytys: 4/10

Zombieland
Ohjannut Ruben Fleischer
USA 2009, 88 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Bresin




Elävät kuolleet ovat vallanneet osansa populaarikulttuurista, eikä zombivillitykselle näy ainakaan toistaiseksi loppua. Zombieland lähestyy aihetta kauhukomedian keinoin, joskaan suoranaisesta genreparodiasta ei ole kysymys. Elokuvassa seurataan apokalypsin pyörteissä yhdessä seikkailevia selviytyjiä, joista kukin tuntuu kaipaavan kipeästi sisältöä elämäänsä. Elokuvan alkupuolella päätepistettä kohti suunnataan määrätietoisesti, mutta loppu muuttuu päättömäksi haparoinniksi. Paikoin hauska ja hetkittäin miltei liikuttavakin filmi on ihan mukavaa katseltavaa, vaikkei olekaan kovin ikimuistoinen tapaus.

Pisteytys: 6/10

Butterfly Effect - Perhosvaikutus
Ohjannut Eric Bress & J. Macye Gruber
USA 2004, 113 min.
Scifi, Trilleri
Pääosissa: Aston Kutcher, Amy Smart, Elden Henson, William Lee Scott


Alati pöllämystyneeltä näyttävä Aston Kutcher esittää Evania, jolla on taito palata muuttamaan menneisyyttään. Päähenkilö vierailee vaihtoehtotodellisuuksissa, yrittäen tehdä nykyhetkestä auvoisan itselleen ja lapsuudenystävilleen. Teeman mukaisesti elokuvaan on myös kehitelty peräti neljä erilaista loppuskenaariota, joista ohjaajan versio on verrattoman typerä. Elokuvan heikkoudet ovat sääli, sillä teema on kiinnostava. Lopputulos olisi voinut olla rutkasti parempi. Kaikesta huolimatta Perhosvaikutus menettelee aivoja nollaavana viihteenä: elokuvan aikana ajatuspullistumista huolehtii nenäverenvuoto-Evan ja kärryillä pysymisen takaa juonen yksinkertaistavan alleviivaava sävy. Tajuatko, Evan, älä tee sitä!

Pisteytys: 5/10

Nightmare - Painajainen merellä
Ohjannut Marko Äijö
Suomi 2012, 74 min.
Trilleri
Pääosissa: Sara Säkkinen, Venla Savikuja, Karoliina Blackburn, Tero Tiittanen, Mikko Parikka, Markku Pulli


Surkeita arvosteluja, mutta myös huikeita katsojalukuja kerännyt salkkari-leffa Nightmare - Painajainen merellä on osuva esimerkki filmistä, jossa pielessä on suunnilleen kaikki. Dialogi, kuvakulmat, näyttelijät - you name it! Kyseessä ei tiettävästi ole parodia, vaikka jo juoni antaisi sellaista olettaa: elokuva kertoo risteilylle lähtevistä salkkari-teineistä, jotka katoavat laivan syövereihin yksi kerrallaan......... Aluksi elokuvan huonous aiheuttaa spontaania nauru-ulvontaa, mutta pian tökeröys kuitenkin turruttaa. Salattuja elämiä tuntemattomalle filmi on karmaiseva painajaistrippi suomalaisen massaviihteen pimeänä sykkivään ytimeen. Huh huh. Onko tv-sarja samanlainen? Mitä tämä kaikki on? Jatko-osa, miksi?

Pisteytys: 1/10

Moonrise Kingdom
Ohjannut Wes Anderson
USA 2012, 94 min.
Draama, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton



Toisiinsa rakastuneet varhaisteinit Sam (Gilman) ja Suzy (Hayward) karkaavat aikuisten ulottumattomiin, aiheuttaen valtavan etsintäoperaation. Moonrise Kingdomin maailma on kaunis ja lopulta myös hyvä, vaikka ihmissuhteet olisivatkin ajoittain vaikeita. Myös nuorisokuvauksena tai lasten ja aikuisten maailman rajapintojen tutkielmana elokuva on kiinnostava. Mieleenpainuvinta filmissä on kuitenkin sen omalaatuinen visuaalisuus ja Wes Andersonille leimalliset tyylikeinot. Andersonin elokuvissa huomio kiinnittyy helposti luonnon kuvaukseen; päähenkilöiden suhde ympäristöönsä muodostaa aina olennaisen osan tarinaa.

Pisteytys: 7/10

Fantastic Mr. Fox - Kekseliäs kettu
Ohjannut Wes Anderson
USA 2009, 87 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Eric Chase Anderson, Bill Murray


Roald Dahlin lastenkirjaan perustuva Kekseliäs kettu kertoo jopa ironisoivalla otteella eläinten sopeutumisesta kaupunkiympäristöön. Yksityiskohtainen stop motion -animaatio on kaunista katsottavaa, dialogi on nokkelaa ja ääninäyttelijät huippukaartia. Näin viehättävässä maailmassa jaksaisi seikkailla pidempäänkin.

Pisteytys: 8/10

Blair Witch Project
Ohjannut Daniel Myric & Eduardo Sanchez
USA 1999, 81 min.
Kauhu
Pääosissa: Heather Donahue, Joshua Leonard, Michael C. Williams



Blair Witch Project on kiinnostava tapaus. Erikoisesti markkinoitu pienen budjetin elokuva muodostaa suorastaan kivijalan eräälle kauhuleffojen sivuhaaralle, löydettyjen kotivideoiden genrelle. Elokuvassa joukko nuoria lähtee metsikköön selvittämään noitalegendaa, mutta kummia asioita tapahtuu ja hassut tarinat alkavatkin tuntua todelta. Realistinen tyyli on osin onnistunutta: esimerkiksi näyttelijöiden improvisaatio luo aitoa ilmapiiriä ja vahvistaa todellisuuden illuusiota. Käsivaralla vaappuva kamera menee sen sijaan ylilyöntien puolelle, matkapahoinvoinnista kärsiville ei filmiä tohdi suositella. Lopputuloksena on melko tylsä kauhuleffa, jossa kamera ei ihan ehdi tallentaa kuvakulmien ulkopuolella tapahtuvia kummallisuuksia.

Pisteytys: 6/10

Gran Torino
Ohjannut Clint Eastwood
USA 2008, 116 min.
Draama
Pääosissa: Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christoper Carley



Karismaattinen Clint Eastwood näyttelee itse ohjaamassaan elokuvassa äreää valkoista miestä, josta löytyy yllättäviä puolia. Kiukkuisesta ukonrahjasta ei pääse ihan heti selville, mutta hyvin käsikirjoitettu ja näytelty hahmo avautuu katsojalle elokuvan edetessä. Gran Torino on monipuolinen draama, jossa elämän kolhimat henkilöt opettelevat tulemaan toimeen keskenään - usein ratkaisuna toimii armoton kovistelu tai musta huumori. Elokuva kertoo perheistä tai ihmissuhteista ylipäätään, mutta filmi toimii myös ironisena valkoisen miehen taakan kommentaarina. Me ja muut -erottelun tematiikka on lopulta elokuvan kantava voima.

Pisteytys: 8/10

X-Men Origins: Wolverine
Ohjannut Gavin Hood
USA 2009, 107 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Will i Am, Lynn Collins




X-Men -sarjakuviin pohjautuva filmisaaga täydentyi vuonna 2009 Wolverinen (Jackman) syntytarinaa esittelevällä elokuvalla. Filmissä väläytellään hetkiä aina Wolverinen lapsuudesta adamantium-luurangon luomiseen. Tarinaa juostaan lävitse mihinkään kunnolla keskittymättä, ja tilanteesta toiseen loikkiva päähenkilökin jää etäiseksi. Hugh Jackman on hyvä näyttelijä, mutta sekään ei auta jos hahmo on käsikirjoitettu päin seiniä. Mielikuvitukseton ja turha kokonaisuus. Harmillisinta on, että elokuva tuntuu jopa vesittävän hyvää X-Men -elokuvien trilogiaa ja himmentävän mielenkiintoa Wolverinen mystistä hahmoa kohtaan. Kritiikistä huolimatta, leffa menettelee kertaviihteenä. Enempää elokuva ei pysty tarjoamaan.

Pisteytys: 4/10

The Savages - Perheen parissa
Ohjannut Tamara Jenkins
USA 2007, 114 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Laura Linney, Philip Bosco



Tamara Jenkinsin draamakomediassa sisarukset Wendy (Linney) ja Jon (Hoffman) joutuvat huolehtimaan isänsä (Bosco) tulevista vanhuudenpäivistä. Perhesuhteita ja uusia elämänvaiheita käsittelevä elokuva lähestyy aihettaan taitavasti: yhtenä hetkenä elokuva koskettaa, toisena huvittaa - parhaimmillaan molempia yhtä aikaa. Elokuvasta ei varsinaisesti keksi mitään pahaa sanottavaa, mutta jotain kokonaisuudesta silti puuttuu.

Pisteytys: 7/10

Into the White
Ohjannut Petter Næss
Norja & Ruotsi 2012, 100 min.
Draama, Historia, Sota
Pääosissa: Florian Lukas, David Kross, Stig Henrik Hoff, Lachlan Nieboer, Rupert Grint




Toiseen maailmansotaan sijoittuvassa historiadraamassa saksalaiset ja brittiläiset taistelulentäjät ampuvat toistensa koneet alas keskellä lumierämaata. Selviytyneet sotilaat löytävät tiensä seudun ainoaan pieneen mökkiin, jossa heidän täytyy yrittää sietää toisiaan selviytyäkseen. Elokuvatoteutus ei juuri onnistu syventämään tositapahtumiin perustuvaa draamaa: alun jännitteiden jälkeen tarina lipuu hidastempoisesti ja varsin ennalta-arvattavasti kohti pasifistista loppuaan.

Pisteytys: 5/10

Jackass 3.5
Ohjannut Jeff Tremaine
USA 2011, 84 min.
Komedia, Dokumentti
Pääosissa: Johnny Knoxville, Bam Margera, Ryan Dunn, Steve-O, Dave England



Kolmannen Jackass-leffan jämämateriaaleista koostettu filmi on juuri sitä mitä kuvitella saattaa. Elokuva on Jackass-kaartin tuttua stuntteja ja pyllyhuumoria yhdistelevää sekoilua, jota on ehkä ihan hauskaa katsoa krapulassa tai muuten vain dorkassa mielentilassa. Valitettavasti varsinaisen leffan hylsyistä koottu extrapätkä ei ole sarjan muiden osien veroinen.

Pisteytys: 4/10

Los abrazos rotos - Särkyneet syleilyt
Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja 2009, 127 min.
Draama, Romantiikka, Trilleri
Pääosissa: Lluís Homar, Penélope Cruz, Blanca Portillo, José Luis Gómez





Sokea kirjailija-ohjaaja Harry Caine (Homar) kuulee eräästä kuolinilmoituksesta, joka palauttaa mieleen tuskalliset muistot vuosikymmenen takaa. Elokuva on sekä kerronnallisesti että visuaalisesti tyypillinen Almodóvar-trilleri. Särkyneet syleilyt ei kuitenkaan aivan yllä ohjaajan parhaiden teosten joukkoon, kokonaisuus on hiomaton ja ehkä hivenen turhan laaja.

Pisteytys: 7/10

Elephant
Ohjannut Gus Van Sant
USA 2003, 81 min.
Draama, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Alex Frost, Eric Deulen, Elias McConnell, Jordan Taylor


Eräänä tavallisena syyspäivänä vuonna 1999 eräässä Coloradon oppilaitoksessa tapahtuu karmea surmatyö. Tämä tositapahtumiin pohjautuva elokuva käsittelee Columbinen lukion koulusurmia vähäeleisesti tarkastellen, eikä onneksi mässäile raa'alla aiheellaan. Kuvaustyyli on jopa dokumentaarinen: kamera seuraa hitaasti oppilaiden arkista taivallusta, välillä realismi tekee katselusta miltei tylsää.

Pisteytys: 7/10

Truman Show
Ohjannut Peter Weir
USA 1998, 103 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Jim Carrey, Laura Linney, Noah Emmerich




Näennäisen onnellista ja täydellistä elämää viettävä Truman (Carrey) on koko ikänsä ollut tietämättään massiivisen tv-produktion tähti. Vähitellen kulissit alkavat sortua, sillä elämän käsikirjoittaminen on vaikeaa. Truman Show'n idea on valtavan kiinnostava. Monella tasolla maailmaamme ja kulttuuriamme kommentoiva elokuva on taidolla hiottu kokonaisuus, jossa jännitteet pysyvät mainiosti kasassa loppuun saakka. Filmin luoma illuusio jatkuu vielä elokuvan jälkeenkin: mielessä käy väistämättä egoistinen ajatus kodin kalustoon piilotetuista kameroista.

Pisteytys: 9/10

Pitääkö mun kaikki hoitaa?
Ohjannut Selma Vilhunen
Suomi 2012, 7 min.
Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Joanna Haartti, Santtu Karvonen




Parhaan lyhytelokuvan Oscarista kisaava Pitääkö mun kaikki hoitaa? kertoo oivaltavasti lapsiperheen aamukaaoksesta: it's funny because it's true! Vaikka kaikki menisi pieleen, lopulta perhe ja rakkaus kuitenkin pelastavat päivän. Osuvan huumorin lisäksi lämminhenkinen sanoma on kenties vaikuttanut akatemiapalkintojen valitsijaraatiin.

Pisteytys: 8/10

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit -
Wallace & Gromit: Kanin kirous
Ohjannut Steve Box & Nick Park
Iso-Britannia 2005, 85 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Peter Sallis, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes


Lyhytelokuvista tutut Wallace (Sallis) ja Gromit seikkailevat ensimmäisessä kokopitkässä animaatiossaan salaperäisen vihannesvarkaan jäljillä. Elokuva on täynnä mainioita hahmoja ja hupaisia tilanteita, meheviä juonenkäänteitä sekä erinomaisia keksintöjä, unohtamatta myöskään ilahduttavia pieniä piilovitsejä ja intertekstuaalisia viittauksia. Menestyselokuva voitti aikanaan muun muassa parhaan animaation Oscarin.

Pisteytys: 9/10

Betoniyö
Ohjannut Pirjo Honkasalo
Suomi 2013, 96 min.
Draama
Pääosissa: Johannes Brotherus, Jari Virman, Anneli Karppinen




Pirkko Saision teokseen perustuva Betoniyö on todennäköisesti vuoden 2013 paras suomalainen elokuva. Pirjo Honkasalon ohjaustyyli loistaa visuaalisesti, myös minimalistinen kerronta jättää tilaa ajatuksille. Elokuva kertoo teini-ikäisestä Simosta (Brotherus), joka viettää viimeistä viikonloppua veljensä kanssa ennen tämän joutumista vankilaan. Nuoruus on haparointia viattomuuden ja vaikeiden valintojen välillä, lapsuuden ja aikuisuuden rajapinnoilla, tarvetta tulla kuulluksi. Koskettavaa.

Pisteytys: 9/10

Perkele
Ohjannut Arto Tuohimaa
Suomi 2004, 20 min.
Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Pertti Koivula, Taisto Reimaluoto, Asko Sahlman




Perkele on mainio lyhytelokuva kauniista ja upean monipuolisesta suomen kielen sanasta - perkele. Sanan avulla kuvaillaan stereotyyppisiä suomalaiskansallisia hetkiä, onnesta ärtymykseen ja voitonriemusta sanattomaksi vetäviin sattumuksiin. Aikamoista perkelyyttä, sympaattista.

Pisteytys: 8/10

The Green Mile - Vihreä maili
Ohjannut Frank Darabont
USA 1999, 189 min.
Draama, Fantasia, Rikos
Pääosissa: Tom Hanks, David Morse, Michael Clarke Duncan, James Cromwell, Michael Jeter




Stephen Kingin teoksen pohjalta filmatisoitu Vihreä maili kertoo kummallisista sattumuksista kuolemaantuomittujen selliosastolla vuonna 1935. Pohjimmiltaan elokuva on koskettava kertomus inhimillisyydestä, hyvyydestä pahuuden keskellä - sekä myös ihmisten käsittämättömästä julmuudesta lajitovereitaan kohtaan. Yliluonnolliset sattumukset sulautuvat elokuvaan yllättävän luontevasti, mutta toki elokuvissa kaikki on mahdollista.

Pisteytys: 8/10

Komisario Palmun erehdys
Ohjannut Matti Kassila
Suomi 1960, 103 min.
Rikos, Komedia
Pääosissa: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela, Elina Pohjanpää, Elina Salo



Herra Rygseck on juuri löytynyt kuolleena kotinsa uima-altaasta. Äreä komisario Palmu (Rinne) saapuu ratkaisemaan mysteerin - joka ei olekaan niin selkeä tapaus, kuin voisi kuvitella. Ja miksi Rygseckin talo kuhisee vieraita? Mika Waltarin romaaniin perustuva elokuva on yhtäältä tyypillinen, mutta silti kovin omalaatuinen salapoliisifilmi. Viehättävää on myös vuosikymmenten takaisen Helsingin kuvaus. Komisario Palmun erehdys on suomifilmien terävintä kärkeä, ikimuistoinen klassikko!

Pisteytys: 9/10

Dune - Dyyni
Ohjannut David Lynch
USA 1984, 137 min.
Scifi
Pääosissa: Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Leonardo Cimino, Brad Dourif, José Ferrer



Kriitikoiden lyttäämä Dyyni perustuu Frank Herbertin samannimiseen romaaniin, jota puolestaan pidetään tieteiskirjallisuuden klassikkoteoksena. Dyynin maailma sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa kaksi sukua kiistelee Arrakis-planeetan hallitsemisesta. Koko tunnettua maailmaa pyörittää ihmeellisiä voimia antava melange-mauste, jota toki saa ainoastaan autiomaan peittämältä Arrakikselta. Kirjan lukeneelle elokuva auennee taatusti paremmin, mutta alkuperäisteosta tuntemattomallekin filmi on kuitenkin tutustumisen arvoinen. Dyyni on keskiverrosta scifistä poikkeava elokuva, jossa efektimässäilyn tai toimintakohtausten sijaan korostuvat vahvat moraaliteemat sekä David Lynchille tyypillinen outoilu. Dyyni ei tosin ole Lynchin tuotannon kummallisimmasta päästä, vaikkei päästäkään katsojaa helpolla.

Pisteytys: 6/10

Croods - Croodit
Ohjannut Kirk De Micco & Chris Sanders
USA 2013, 98 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Nicholas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener



Erämaassa asustanut Croodien perhe joutuu kohtaamaan uuden, pelottavan maailman, kun maanjäristys tuhoaa turvallisen kotiluolan. Nykypäivän perhesuhteet ongelmineen ja iloineen on etäännytetty aina esihistoriaan saakka, mutta tilanteet ovat turhankin tunnistettavia. Tarina on kliseinen, eikä tarjoa yhtäkään omaperäistä oivallusta. Samaan sarjaan lukeutuvat myös yksiulotteiset ja tyypitellyt hahmot, kiintiösöpöjä eläimiä väsähtäneine vitseineen unohtamatta. Elokuvan esittämä aikakausi ja miljöö ovat kuitenkin hauskan mielikuvituksellisia, ja tätä filmin ainoaa onnistumista tukee myös kaunis animaatio. Kokonaisvaltaisena elämyksenä Croodit jää miinuksen puolelle. Filmi saa jälleen ihmettelemään animaatio-Oscareista kisaavien ehdokkaiden kehnoutta vuosi toisensa jälkeen. Tässä tapauksessa raatiin on kenties vedonnut perhearvojen alleviivaava ihannointi.

Pisteytys: 4/10

The Wizard of Oz - Ihmemaa Oz

$
0
0
Ohjannut Victor Fleming
USA 1939, 101 min.
Fantasia, Musikaali, Seikkailu
Pääosissa: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Margaret Hamilton

Somewhere over the rainbow.
Ihmemaa Oz on lastenkirjaan (The Wonderful Wizard of Oz, 1900) perustuva musikaali, josta on vuosien saatossa runsaiden televisiointien myötä tullut ikimuistoinen klassikko. Kyseessä ei ole ensimmäinen Oz-filmatisointi, mutta taatusti tunnetuin. Visuaalisesti viehättävä, värimaailmaltaan runsas elokuva sukeltaa amerikkalaisen satuperinteen juurille, vieden katsojansa todellisuutta heijastelevaan fantasiamaailmaan.

Tylsän harmaassa Kansasissa nuori Dorothy (Garland) on kyllästynyt elämäänsä, mutta onneksi tai epäonneksi yllättävä pyörremyrsky lennättää Dorothyn sateenkaaren tuolle puolen. Värikkäässä ihmemaassa Dorothy kohtaa aivoja kaipaavan Variksenpelättimen (Bolger), sydäntä halajavan Tinamiehen (Haley) sekä pelkuri-leijonan (Lahr). Yhteen lyöttäytyvä nelikko joutuu ongelmiin paikallisten noitien kanssa, ja pian koti-ikäväkin alkaa painaa. Ikimuistoisten musiikkikohtausten saattelemana Dorothy ystävineen matkaa Smaragdikaupunkiin tapaamaan suurta ja mahtavaa Ozin velhoa (Morgan) pyytääkseen tältä apua.

En ole liiemmin Oz-fani, vaikka alkuperäistarina sekä sen poikimat adaptaatiot toki ovatkin kulttuurituotteina kiinnostavia. Tämän elokuvan tapauksessa puuduttaa kenties suoraviivaisen opettavainen sävy. Filmin viehätys perustuu lähinnä sen mielettömään klassikkouteen ja suoranaiseen kulttimaineeseen. Populaarikulttuurissa elokuvaan viitataankin runsaasti, eritoten sen vuoksi Ihmemaa Oz on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Pisteytys:
7/10

Destry Rides Again - Ei mikään enkeli

$
0
0
Ohjannut George Marshall
USA 1939, 94 min
Lännenelokuva, Komedia
Pääosissa: Marlene Dietrich, James Stewart, Mischa Auer, Charles Winninger

I think I'll stick around.
Villissä lännessä elämä on hurjaa, aseet paukkuvat ja saluunassa juhlitaan railakkaasti. Rikolliset pyörittävät Bottleneckin pikkukaupunkia haluamallaan tavalla, kunnes kuvaan astuu sanan säilän taitava lainvalvoja, Tom Destry (Stewart). Nokkelalla sanailulla ryyditetty länkkäri on yksi vuoden 1939 suurista yleisömenestyksistä.

Kiinnostavinta elokuvassa on ehdottomasti sen tähtikaksikko: uransa nousukiidossa oleva James Stewart, sekä jo unholaan painunut Marlene Dietrich. Entiselle tähtinimelle tuttu kapakkalaulajan rooli (vrt. Sininen enkeli, 1930) toi Dietrichin takaisin valkokankaille parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Upean, karismaattisen ja tummaäänisen Marlenen rinnalla rauhallisesti toimiva Stewart luo parivaljakon välille tasapainoa.

Vaikka Ei mikään enkeli toki on hauska ja valtavirrasta poikkeava lännenelokuva, raina ei kuitenkaan ole erityisen säväyttävä tai mieleenpainuva. Omalaatuinen western-kliseiden ja komiikan yhdistelmä onnistuu kuitenkin jopa parodisoimaan ahkerasti filmattua, mielikuvituksellista villiä länttä: kokonaisuus on katsomisen arvoinen, vaikkei elämys välttämättä olekaan ikimuistoinen.

Pisteytys:
6/10

Helmikuun elokuvat

$
0
0
A Late Quartet
Ohjannut Yaron Zilberman
USA 2012, 105 min.
Draama
Pääosissa: Philip Seymour Hoffman, Christoper Walken, Catherine Keener, Mark Ivanir



Kun jousikvartetin sellisti sairastuu parkinsonin tautiin, nelikon keskinäiset ristiriidat nousevat pinnalle ja yhtyeen 25 vuotta kestänyt taipale on vaarassa saapua päätepisteeseensä. Rauhallisesti etenevän elokuvan parasta antia ovat tarkkaa ja hienovaraista roolityötä tekevät näyttelijät, eikä käsikirjoitustakaan voi moittia. Kokonaisuudessaan A Late Quartet on koskettavaa ihmissuhdedraamaa, tietenkin Beethovenin riipaisevan kauniin musiikin säestämänä.

Pisteytys: 8/10

The Cabin in the Woods
Ohjannut Drew Goddard
USA 2012, 95 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Kristen Conolly, Chris Hemsworth, Fran Kranz, Richard Jenkins



Drew Goddardin ja Joss Whedonin käsikirjoittama The Cabin in the Woods vaikuttaa lähtöasetelmaltaan tusinakauhulta. Mainion ironinen twisti löytyy kuitenkin jo heti filmin alkumetreillä ja loppua kohden meno muuttuu yhä vain hulvattomammaksi. Juonta ei sovi liiemmin paljastaa, sillä parodiat toimivat parhaiten onnistuessaan yllättämään. Todettakoon kuitenkin tämän elokuvan tarjoavan yhden vastauksen siihen, miksi kauhuleffoissa toimitaan niin käsittämättömän irrationaalisesti. Elokuva on hauska ja jännä samaan aikaan, ehdottoman omalaatuinen sekä suorastaan nerokas kauhuparodia!

Pisteytys: 8/10

You're Next!
Ohjannut Adam Wingard
USA 2011, 95 min.
Kauhu, Komedia
Pääosissa: Sharni Vinson, Nicholas Tucci, Wendy Glenn, AJ Bowen



Dawsonien perhe on kokoontunut maalaiskartanoon juhlistamaan vanhempiensa hääpäivää. Sisarusten keskinäiset kahinat keskeytyvät, kun salaperäiset murhaajat hyökkäävät perheen kimppuun... Lisää kieroja yllätyksiä on luvassa kaikille osapuolille. You're Next on taukoamatonta kliseeryöpytystä, ryyditettynä tietenkin tuskastuttavan kehnolla dialogilla. Komiikka toimii paikoin, ja home invasion -teemaan sopivasti mukaan on ujutettu jopa pari nasevaa kikkaa Yksin kotona -leffoista. Lopputulos on kuitenkin auttamattoman tylsä. Ehkä leffa viihdyttää paremmin, jos tykkää katsella pulppuavaa verta ja murhaajakauhuja. Minä en välitä kummastakaan.

Pisteytys: 4/10

Big - isoksi yhdessä yössä
Ohjannut Penny Marshall
USA 1988, 104 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Tom Hanks, Elizabeth Perkins, John Heard, Jared Rushton, David Moscow




Big - isoksi yhdessä yössä kertoo 12-vuotiaasta Joshista (Moscow/Hanks), joka haluaisi jo olla aikuinen. Salaperäisen taian seurauksena Josh herääkin seuraavana aamuna parikymmentä vuotta vanhempana, ja seikkailu aikuisten maailmassa on valmis alkamaan. Elokuva käsittelee lapsesta aikuiseksi -teemaa ilahduttavan onnistuneesti, huumori on kohdillaan ja Tom Hanks tekee mainion roolityön. Kasari-perheleffaa parhaimmillaan!

Pisteytys: 8/10

The Life Aquatic with Steve Zissou -
Steve Zissoun vedenalainen maailma
Ohjannut Wes Anderson
USA 2004, 119 min.
Komedia, Draama, Seikkailu
Pääosissa: Bill Murray, Owen Wilson, Cate Blanchett, Anjelica Huston



Jacques Cousteauta lempeästi parodisoiva Steve Zissoun vedenalainen maailma valloittaa eritoten mielikuvituksellisella visuaalisuudellaan. Muutoin sisältö jää hieman vaillinaiseksi. Elokuvan idea on toki kiva, eikä mustassa huumorissakaan ole valittamista. Tiettyjen teemojen jankkaaminen ja pitkät dialogit tekevät katselusta hieman puuduttavaa, vaikka muuten homma toimiikin. Perheet sitä ja perheet tätä, etäiset isät, joojoo. Ehkä en ollut tarpeeksi kärsivällinen tälle elokuvalle.

Pisteytys: 6/10

Cutie and the Boxer
Ohjannut Zachary Heinzerling
USA 2013, 82 min.
Dokumentti
Pääosissa: Noriko Shinohara, Ushio Shinohara





Cutie and the Boxer on kaunis dokumentti taiteesta, rakkaudesta ja kilpailusta. Taiteilijapariskunta Noriko ja Ushio Shinoharan kaoottinen avioliitto tallentuu filmille aidolla tavalla, kameran sulautuessa upeasti tarkkailemaan perheen arkea. Erityisesti ruutuaikaa saa vaimo Noriko, joka pyrkii voimakkaasti nousemaan esiin miehensä varjosta. Oscar-ehdokkaanakin ollut elokuva voitti muun muassa parhaan dokumenttiohjauksen palkinnon Sundance-festivaaleilla, varmasti ansaitusti.

Pisteytys: 8/10

Silver Linings Playbook - Unelmien pelikirja
Ohjannut: David O. Russell
USA 2012, 122 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Chris Tucker, Jacki Weaver




Pakkohoidosta kotiutunut Pat (Cooper) tekee kaikkensa saadakseen vaimonsa takaisin, mutta elämään sopeutumista vaikeuttaa uusi tuttavuus Tiffany (Lawrence). Kiihkeässä tempossa päähenkilöiden mielenmaisemien mukaan sinkoileva romanttinen komedia onnistuu välttämään pahimmat kliseekarikot ja erottumaan genrensä valtavirrasta. Välillä elokuva kärsii turhasta sekavuudesta ja katsojaa hengästyttää. Tuskin tätä jaksaisi toiste katsoa, mutta yhdelle katselukerralle Unelmien pelikirja tarjoaa kuitenkin mukavaa viihdettä. Jennifer Lawrence on tietenkin mainio.

Pisteytys: 6/10

Brave - Urhea
USA 2012, 93 min.
Ohjannut Mark Andrews, Brenda Chapman & Steve Purcell
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters



Oscar-palkittu Urhea on yksi niistä 2000-luvun keskinkertaisista menestysanimaatioista, joissa ihastuttaa vain kaunis ja pikkutarkasti tehty animointi. Tässä perhesuhteiden ongelmakohtia puivassa elokuvassa tapahtumat on etäännytetty tarumaiseen Skotlantiin, jossa prinsessan roolia vastaan kapinoivan Meridan (Macdonald) ja vaativan kuningatar-äidin (Thompson) yhteenotot johtavat tiukkoihin tilanteisiin. Teemojen käsittely jää pinnalliseksi ja tyypitellyksi, töksähtelevä tarinakin tuntuu hieman hätiköiden tehdyltä. Näistä haukuista huolimatta Urhea on kuitenkin ihan kiva leffa kertaalleen katsottuna, kunhan pitää ennakko-odotukset riittävän matalalla: mitään omaperäistä Urhea ei nimittäin kykene tarjoamaan. Animaation ohella parasta elokuvassa on hupaisa, tapahtumia eteenpäin sysäävä noita (Walters), jonka rooli tosin jää harmillisen pieneksi.

Pisteytys: 6/10

Hugo
Ohjannut Martin Scorsese
USA 2011, 126 min.
Seikkailu, Draama
Pääosissa: Asa Butterfield, Ben Kingsley, Chloë Grace Moretz, Sacha Baron Cohen




1930-luvun Pariisissa orpo Hugo-poika (Butterfield) yrittää ratkoa isävainajansa jälkeensä jättämää mekaanisen nuken arvoitusta. Uusien tuttavuuksien avulla Hugo pääsee osaksi jännittävää seikkailua, joka kiidättää myös katsojat elokuvahistorian alkuhämäriin. Hugo erikoistehosteineen ja lennokkaine 3D-kuvauksineen on kaunis kunnianosoitus elokuvien taian mestarille, Georges Mélièsille. Elokuvan historian tuntijoiden iloksi filmi on muutoinkin täynnä ilahduttavia pieniä yksityiskohtia. Jotain täydellisestä seikkailusta jää kuitenkin uupumaan: päähenkilö on turhan pliisu, lisäksi autenttinen kieli olisi tehnyt elämyksestä paljon, paljon paremman.

Pisteytys: 8/10

The Many Adventures of Winnie the Pooh -
Nalle Puh
Ohjannut John Lounsbery & Wolfgang Reitherman
USA 1977, 74 min.
Animaatio, Fantasia
Pääosissa: Sebastian Cabot, Sterling Holloway, Junius Matthews, John Fiedler



A. A. Milnen Nalle Puh -teoksiin perustuva Nalle Puh on kooste kolmesta 1960-luvulla ilmestyneestä, ensimmäisistä Nalle Puh -animaatioista. Hauskana lisänä elokuvassa seikkaillaan kirjan sivuilla, yhteys alkuperäisteoksiin on vielä vahva. Vaikka Disney on sittemmin muokannut filosofisesta nallekarhusta kaupallisen ja typerän animaatiohahmon, tästä hellyyttävästä lapsuusklassikosta on vielä tavoitettavissa aidon Nalle Puhin viehätystä.

Pisteytys: 7/10

Jack the Giant Slayer
Ohjannut Bryan Singer
USA 2013, 114 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Nicholas Hoult, Ewan McGregor, Eleanor Tomlinson


Satuaiheisia elokuvia on filmattu viime vuosina ahkerasti, joskin kovin heppoisin lopputuloksin. Sinänsä kiinnostavasta näyttelijäkaartista ja onnistuneita elokuvia ohjanneesta Bryan Singeristä huolimatta Jack the Giant Slayer ei valitettavasti muodosta poikkeusta satuhöttöjen sarjassa. Jaakko ja pavunvarsi -satuun pohjautuva elokuva ei juuri kerronnallisuudella loista: lopputuloksena on turha efektiraina, jossa erikoistehosteetkaan eivät vakuuta. Juoneltaan ennalta-arvattava filmi menettelee kyllä taustahälynä aivottomassa flunssakoomassa, sillä mitään olennaista elämyksestä ei menetä vaikka välillä hieman torkkuisikin.

Pisteytys: 3/10

La vie d'Adele - Adelen elämä: osat 1 ja 2
Ohjannut Abdellatif Kechiche
Ranska, Belgia & Espanja 2013, 179 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos





Kultaisella palmulla palkittu Adelen elämä: osat 1 ja 2 seuraa nuoren Adelen (Exarchopoulos) kasvutarinaa hämmästyttävän realistisella ja yksityiskohtaisella tavalla. Adelen elämän ensimmäiset kaksi osaa kattavat erään rakkaustarinan alun ja myös sen kipeän lopun. Yhden parisuhteen ja elokuvan päättyminen ei kuitenkaan ole kaiken loppu: Adelen elämä jatkuu, tai silloin se kenties vasta alkaa. Oivaltavaa kuvakerrontaa, sinisyyden symboliikkaa ja kaikin puolin taitavasti rakennettua rakkausdraamaa.

Pisteytys: 8/10

Only Angels Have Wings - Vain enkeleillä on siivet

$
0
0
Ohjannut Howard Hawks
USA 1939, 121 min.
Draama, Romantiikka, Seikkailu
Pääosissa: Cary Grant, Jean Arthur, Richard Barthelmess, Rita Hayworth, Thomas Mitchell

Some of these days, you'll miss your honey! 

Etelä-Amerikassa, Andien vuoristojen sumuisissa, vaikeakulkuisissa maastoissa sijaitsee rohkeiden postilentäjien tukikohta. Vaaralliseen elämään tottuneet pilotit saavat elämäänsä uutta jännitystä, kun syrjäiselle lentokentälle saapuu vanhoja ja uusia tuttavuuksia. Pianisti Bonnie Lee (Arthur) sulkeutuu kovis-lentäjä Geoff Carterin (Grant) suosioon, mutta pian orastavaa flirttiä sekoittavat sekä Carterin entinen heila Judy MacPherson (Hayworth) että tämän tuore aviomies Bat MacPherson (Barthelmess), jonka häpeällinen menneisyys kalvaa lentokentän väkeä.

Vain enkeleillä on siivet on todellinen seikkailuklassikko, joka huokuu menneen maailman romantiikkaa. Tarina on kiinnostava yhteisökuvaus ja juonessa piisaa jännitteitä. Mielenkiintoa pitävät yllä myös upeasti toteutetut lentokohtaukset: elokuva olikin aikanaan Oscar-ehdokkaana sekä parhaasta kuvauksesta että erikoistehosteista. Rooleissa nähdään aikansa tähtinäyttelijöitä, jotka ovat edelleen legendoja. Erityisesti Jean Arthurin ja Cary Grantin yhteispeli on ilahduttavaa seurattavaa.

Elokuvan ajoittaiseen räväkkään kapakkatunnelmaan sopisi myös mainiosti juomapeli: huikka jokaisesta kerrasta, kun Carter (tai joku muu) sytyttää savukkeen. Runsas, tunnelmaa luova ja glamouria uhkuva tupakointi toki on leimallista monille muillekin vanhoille elokuville sekä tuolle aikakaudelle ylipäätään - syystä tai toisesta kiinnitin tähän verrattain epäterveelliseen kulttuuriseen käytäntöön huomiota juuri tämän elokuvan kohdalla. Ehkä ikonista on juuri Grantin taukoamaton sauhuttelu, joskin tämä vanha tervakeuhko tiettävästi luopui tupakasta jo 1950-luvulla. Smokin' hot?

Pisteytys:
8/10

Gone With the Wind - Tuulen viemää

$
0
0
Ohjannut Victor Fleming
USA 1939, 238 min.
Draama, Romantiikka, Sota, Historia
Pääosissa: Clark Gable, Vivien Leigh, Hattie McDaniel, Olivia de Havilland, Leslie Howard, Thomas Mitchell

You need kissing, badly.
Yhdysvaltoja riepottelevan sisällissodan jätettyä jälkeensä vain nälänhätää sekä tuhkaa, ovat etelävaltioiden loiston päivät ikuisesti mennyttä. Sota tuo kuitenkin tullessaan uuden maailman ja vanha paratiisi on enää vain etäinen, romanttinen muisto. Tulen ja ruudin keskellä muuttuvat myös ihmiset. Tarinan päähenkilö, Scarlett O'Hara (Leigh) on koppava ja itsekäs neito, joka tavoittelee saavuttamatonta rakkautta eikä suostu luopumaan onnestaan vaikeinakaan aikoina. Vähitellen myös taisteleva Scarlett kasvaa ja muuttuu maailmansa mukana. Todellinen rakkaus ei olekaan sitä, mitä hän oli vuosikaudet kuvitellut.

Elämää suuremmaksi elokuvaksi ja kaikkien aikojen Hollywood-klassikoksi kutsuttu Tuulen viemää on vielä liki kahdeksankymmenen vuoden ikäisenäkin henkeäsalpaava teos. Ensiluokkainen näyttelijäntyö, upea Technicolor-väritys sekä valtavan kaunis kuvaus tekevät nelituntisesta eepoksesta elämyksen, joka vetää kepeästi vertoja jopa alkuperäisteokselle. Massiivisesta kestostaan huolimatta katselu ei ole puuduttavaa missään vaiheessa, sillä tämä mestariteos pitää otteessaan helposti. Alkupuolen kohtaukset tosin ovat hivenen filmin loppua onnistuneempia. Varsinkin viimeinen puolituntinen on uppoamaisillaan sentimentaalisuuden suohon, mutta kokonaisuutta se ei kuitenkaan latista.

Elokuvan voisi helposti olettaa olevan ytimeltään romanttista pukudraamaa, mutta koreilevan pinnan alla on valtavasti syvempiä merkityksiä. Ennen kaikkea Tuulen viemää on oman aikansa menneisyyshaikailu. Lamasta toipuva ja uuteen suursotaan valmistautuva maailma kuvastuu amerikkalaisessa mielenmaisemassa nostalgisena kaipuuna vanhoihin hyviin aikoihin. Sisällissotaa edeltävän ajan etelävaltioiden kuvaus leppoisana Edeninä näkyy myös monissa muissa aikakauden elokuvissa. Kliseitä, stereotyyppejä ja yleistyksiä romanttisesta ajasta esitetään myös useiden hahmojen kautta, tästä mainio esimerkki on Hattie McDanielin tyypitelty Mammy-hahmo. Kuten elokuvakerronnalle usein tyypillistä on, suuria tapahtumalinjoja esitetään yksittäisen henkilön kautta. Tässä tapauksessa tapahtumien ytimessä on Scarlett O'Hara, jonka silmin katsoja saa kokea sisällissodan veriset vuodet. Scarlettin itsenäinen naiseus on myös merkittävää huomioida: Scarlett edustaa vahvalla olemuksellaan ja omatoimisuudellaan uutta maailmaa ja sen uutta naiskuvaa.

Runsaasti merkityksiä kantava, monipuolinen epookkiteos Tuulen viemää on ehdottomasti tutustumisen arvoinen klassikko. Kestostaan huolimatta elokuvasta ei saa tarpeekseen, ja koko spektaakkeli tekisi miltei mieli katsella heti uudelleen. Ihasteltavaa ja oivallettavaa riittää onneksi useammallekin katselukerralle! Näihin romanttisiin maisemiin palaa mieluustii yhä uudelleen.

Pisteytys:
10/10

Daybreak - Varjojen yö

$
0
0
Ohjannut Marcel Carné
Ranska 1939, 83 min.
Draama, Rikos, Romantiikka
Pääosissa: Jean Gabin, Jules Berry, Arletty, Jacqueline Laurent

Parce que je vous regardais...
Kerrostalossa ammutaan mies. Päivän painuessa mailleen murhaaja (Gabin) lukittautuu asuntoonsa muistelemaan surmatyöhön johtanutta tapahtumasarjaa. Mitään menetettävää ei ole, jäljellä on vain viimeinen pitkä yö. Varjojen yö heijastelee aikansa epätoivoista tunnelmaa: protagonistin elo ei ole onnekasta, vaikka hetkittäin hänellä tuntuikin olevan jotain tavoittelemisen arvoista.

Melankolisista elokuvistaan tunnettu Marcel Carné on vanginnut Varjojen yöhön taitavasti tunnelmia 1930-luvun lopun Ranskasta. Yhteiskunnallisia oloja kommentoidaan niin kutsutun runollisen realismin keinoin: työväenluokkainen päähenkilö, tumma miljöö ja epäonninen rakkaustarina heijastavat kadotettua menneisyyden loistoa ja pettymystä sekä myös sodan uhkaa. Vastaavanlaista kuvastoa edustaa myös romantiikkaklassikko L'Atalante (1934).

Erityisen mieleenpainuvaa elokuvassa on sen upeasti toteutettu kuvaus ja sulavat takautumajaksot. Myös aikansa ranskalaiset elokuvamaailman ykkösnimet ovat varsin vakuuttavia. Melankolinen kokonaisuus kertoo kiehtovalla tavalla omasta ajastaan - varsinkin verrattaessa Yhdysvaltain vastaaviin tuotoksiin. Suhtautuminen menetettyyn onnelaan on tässä filmissä huomattavasti pessimistisempää. Surumielisen kaunis kokonaisuus.

Pisteytys:
8/10

Gunga Din

$
0
0
Ohjannut George Stevens
USA 1939, 117 min.
Seikkailu, Sota, Komedia
Pääosissa: Cary Grant, Victor McLaglen, Douglas Fairbanks Jr., Sam Jaffe

Very good indeed, Din!
Rudyard Kiplingin runon pohjalta innoituksensa saanut Gunga Din on siirtomaavallan ajan Intiaan sijoittuva seikkailuelokuva. Muinaisen thug-kultin uhatessa ihmishenkiä, kersanttikolmikko Cutter (Grant), MacChesney (McLaglen) ja Ballantine (Fairbanks) lähtevät viimeiselle yhteiselle retkelleen - apunaan sotilaaksi halajava vedenkantaja Gunga Din (Jaffe).

Omana aikanaan valtavan suurella budjetilla tehty Gunga Din on visuaalisesti näyttävä filmi, mutta esimerkiksi toimintakohtauksista olisi voinut hioa parempiakin. Näyttävyyttä keskeisemmässä asemassa on kuitenkin reipas seikkailumeininki, jota tästä leffasta ei puutu. Gunga Din tuntuukin muodostavan suoranaisen peruskiven seikkailufilmien genrelle - moni myöhemmin tehty lajityypin elokuva on taatusti velkaa tälle mainiolle klassikolle. Esimerkiksi Indiana Jonesien ystäville Gunga Din on must see -katsottavaa!

Toiminnan ja komedian yhteistyö pelaa elokuvassa hyvin: tähtinäyttelijäin kuvaama riemukas toverihenki on hauskaa seurattavaa, mutta myös jännittäviä ja dramaattisia hetkiä mahtuu mukaan runsaasti. Unohtaa ei voi myöskään romantiikkaa tai buddy-meininkiä, tässä elokuvassa tuntuu olevan hieman kaikkea! Loppupeleissä elokuvan keskeisin elementti on kuitenkin rohkeus ja urhoollisuus, joka ei ole sidoksissa univormuihin tai titteleihin.

Pisteytys:
7/10

Maaliskuun elokuvat

$
0
0
X-Men
Ohjannut Bryan Singer
USA 2000, 104 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Anna Paquin




Ryhmä X -sarjakuviin perustuva elokuvasarja on vauhdikasta viihdettä ryyditettynä moraalisella suvaitsemattomuuspohdinnalla. X-elokuvien maailmassa kummastusta ja kuohuntaa aiheuttavat mutantit, jotka ovat syntyessään saaneet mitä mielikuvituksellisimpia erikoisvoimia. Sarjan ensimmäinen osa sijoittuu aikaan, jolloin mutanteista on tullut laajasti tiedostettu ongelma ja mahdollinen uhka yhteiskuntarauhalle. Poliittinen kiista ei ole vain mutanttien ja ei-mutanttien välinen: voimakas telepaatti Charles Xavier (Stewart) uskoo rauhanomaiseen ratkaisuun, kun taas tämän entinen ystävä Magneto (McKellen) on valmis hävittämään ihmisrodun maan päältä. Onnistunut sarjakuvasovitus!

Pisteytys: 7/10

X2: X-Men United - X-Men 2
Ohjannut Bryan Singer
USA 2003, 133 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen





X-Men -elokuvan jatko-osa X-Men 2 on edeltäjänsä tapaan viihdyttävä ja onnistunut sarjakuvafilmatisointi. Edeltävän osan jännitteet kiristyvät entisestään ja Charles Xavierin (Stewart) voimat joutuvat koitokselle, kun salaperäinen mutantti yrittää murhata Yhdysvaltain presidentin ja Magneto (McKellen) halajaa vapauteen. Toimintaa riittää ja hahmojakin on runsaasti, mutta paletti pysyy silti yllättävän hyvin kasassa. Trilogian paras osa!

Pisteytys: 8/10

X-Men 3: The Last Stand - X-Men: Viimeinen kohtaaminen
Ohjannut Brett Ratner
USA 2006, 104 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry



Kun mutanttien parantamiseksi kehitetään lääke, tilanne mutanttiryhmittymien välillä kiristyy sodan partaalle. X-Men -sarjan kolmas osa pitää sisällään aiempaa enemmän tantereiden tärinää ja efektejä, valitettavasti hieman muun sisällön kustannuksella. Homma toimii kuitenkin edelleen kohtalaisesti. Jokseenkin parjattu kolmososa on kieltämättä hivenen edeltäjiään heikompi, mutta silti mainiota viihdettä.

Pisteytys: 7/10

X-Men: First Class
Ohjannut Matthew Vaughn
USA 2011, 132 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon



X-Men: First Class on näyttävä X-Ryhmä -leffojen esiosa, jossa valaistaan mutanttitarinan alkujuuria ja keskeisiä henkilösuhteita. Leffassa on valtavasti asiaa, joka on onnistuttu tiivistämään toimivaksi kokonaisuudeksi. Michael Fassbender tekee mainion roolin nuorena Magnetona, myös sivuhenkilöt on käsikirjoitettu hyvin. On kyllä myönnettävä, että tässä X-Men -filmissä joidenkin mutanttivoimien hölmöys korostuu turhan paljon. Esimerkiksi Havokin supervoimia ei elokuvassa taustoiteta niin toimivasti, kuin sarjakuvissa - tai ei oikeastaan mitenkään. Filmi toimineekin hieman paremmin, jos sarjakuvat ovat tuttuja. Loppuhehkutuksena vielä mainittakoon leffan hauskan retrohenkiset James Bond -vibat!

Pisteytys: 8/10

The Boy in the Striped Pajamas - Poika raidallisessa pyjamassa
Ohjannut Mark Herman
USA 2008, 94 min.
Draama, Historia, Sota
Pääosissa: Asa Butterfield, Jack Scalnon, David Thewlis, Vera Farmiga, Amber Beattie


Eletään toisen maailmansodan aikaa. Natsiupseeri (Thewlis) muuttaa perheineen keskitysleirin kupeeseen, mutta totuus leiristä salataan perheen lapsilta. Perheen kuopus Bruno (Butterfield) onnistuu livahtamaan kotoa, löytää leirin ja ystävystyy juutalaispojan, Shmuelin (Scalnon) kanssa. Lähtökohtaisesti tarinankerronta lapsen näkökulmasta on kiinnostava ajatus. Tässä tapauksessa sävy muuttuu kuitenkin varsin nopeasti ääliömäisen alleviivaavaksi ja lapsen päättelykykyä aliarvioivaksi. Lässyttävä dialogi alkaa ärsyttää viimeistään elokuvan puolivälissä.

Tarina olisi paljon kiinnostavampi ja vähemmän junnaava, jos päähenkilö vaikka jossain vaiheessa tajuaisi, ettei keskitysleiri olekaan farmi - ooh! Sitten ilmenisi moraalisia ristiriitoja ja muuta jännää kuhinaa, joka tässä tekeleessä vain hieman kurkistelee pinnan alta. Sivuhenkilöt ja perheen sisäiset ristiriidat ovat leffan kiinnostavinta antia, näille olisi suonut enemmän käsittelyaikaa. Kaikkein riipivintä elokuvassa on kuitenkin englannin kieli. Hetken kestää funtsia, kenen puolella tässä nyt soditaan. Britannian natsit, mitä?

Pisteytys: 5/10

Jackass 2,5
Ohjannut Jeff Tremaine
USA 2007, 64 min.
Dokumentti, Komedia
Pääosissa: Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Chris Pontius, Ryan Dunn, Jason Acuña




Jackass-leffojen kakkososan jämistä koottu Jackass 2,5 on jälleen sitä melko taattua krapulakomikkaa. Tässä tapauksessa laatu on kuitenkin vain kökköä ylijäämä-ällötystä. Yäk. Oikeassa mielentilassa muutamat stuntit naurattavat, suurinta osaa ei haluaisi katsoa.

Pisteytys: 3/10

Napoleon Dynamite - Dynamiitti Napoleon
Ohjannut Jared Hess
USA 2004, 86 min.
Komedia
Pääosissa: Jon Heder, Jon Gries, Efren Ramirez, Aaron Ruell





Yhdysvalloissa ilmiöksi nousseessa, omalaatuisessa komediassa kaikki henkilöt ovat omalla tavallaan tärähtäneitä ja outoja. Erityisen kummallisena pidetty Napoleon Dynamite (Heder), ryhtyy puuhaamaan ystäväänsä Pedroa (Gries) oppilaskunnan puheenjohtajaksi. Muutamista sympaattisista kohtauksista huolimatta elokuva ei tee vaikutusta. Huumorin tasosta kertoo se, että vitsit kyllä tajuaa vitseiksi, mutta ne eivät juuri naurata.

Pisteytys: 5/10

The Family Jewels
Jerry - Perheen musta lammas
Ohjannut Jerry Lewis
USA 1965, 99 min.
Komedia
Pääosissa: Jerry Lewis, Donna Butterworth



Koomikkostara Jerry Lewisin kohelluskomedia Jerry - perheen musta lammas kertoo orvoksi jääneestä, rikkaasta Donna Peytonista (Butterworth), jonka täytyy valita itselleen uusi isä hullujen setiensä joukosta. Elokuvan ideana on toki esitellä Lewisin sketsihahmorepertuaaria. Lentokapteeni on hahmoista onnistunein, muiden sekoilu on hivenen tökeröä. Hauska filmi, joka teki suuremman vaikutuksen lapsena katsottuna.

Pisteytys: 6/10

The Great Gatsby - Kultahattu
Ohjannut Baz Luhrman
USA 2013, 143 min.
Draam, Romantiikka
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton



Baz Luhrmanin tuorein postmoderni klassikon uudelleenväritys on kovasti ohjaajansa näköinen. Tietyt kerronnan ja visuaalisuuden ominaispiirteet tuntuvat jo suorastaan Luhrman-kliseiltä, ehkä osittain sen vuoksi Kultahattu ei säväytä. Lopputulos on haparoivaa yrittelyä, sielutonta glitteriä, epäonnista vanhan toistoa tai uudelleenlämmittelyä. Kaikesta huolimatta Kultahattu on ihan katsottavaa kertaviihdykettä, vaikkei tulkinta nouse lähellekään alkuperäisteoksen tasoa.

Pisteytys: 5/10

Shrek
Ohjannut Andrew Adamson & Vicky Jenson
USA 2001, 90 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz




Menestysanimaatio Shrek vitsailee populaarikulttuurin ja satukliseiden kuvastolla, tavanomaisesta poikkeavan soundtrackin siivittämänä. Monet vitsit ovat ihan oivaltavia, mutta kokonaisuus ei silti nappaa. Olen aloittanut Shrekin katsomisen pari kertaa aiemminkin, mutta jostain syystä keskittyminen on aina herpaantunut ennen puoliväliä. Eipä ole kummoinen pätkä, vaikka toki jonkinlaisella omalaatuisuudellaan onnistuukin erottautumaan.

Pisteytys: 5/10

But I'm a Cheerleader!
Ohjannut Jamie Babbit
USA 1999, 85 min.
Komedia
Pääosissa: Natasha Lyonne, Clea DuVall, Cathy Moriarty




Nerokas satiiri irvailee hetero-oletukselle ja ennen kaikkea vallitsevalle sukupuolijärjestelmälle. Elokuvassa kaikin puolin kunnollinen cheerleader Megan (Lyonne) joutuu epäillyksi lesboudesta ja päätyy homojen eheytysleirille kaltaistensa pariin. Stereotyyppeihin perustuvat vitsit ovat oivaltavia, tämä leffa jaksaa naurattaa jokaisella katselukerralla.

Pisteytys: 8/10

The Simpsons Movie
Ohjannut David Silverman
USA 2007, 87 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith



Ikonisen tv-sarjan ensimmäinen kokopitkä elokuva The Simpsons Movie on yllättävän onnistunut teos. Tv-sarjana Simpsonit eivät enää ole terässään, mutta sarjan viimeisimmistä tuotantokausista poiketen leffa on hauska ja onnistunut - vaikkei sekään yletä sarjan parhaiden kausien tasolle. Elokuvan tarina on melko onnistunut: Springfieldin järveä yritetään pelastaa saasteilta, mutta tietenkin Homer tyrii ja kaupungin päälle lasketaan valtava kupu. D'oh! Intertekstuaaliset viittaukset ja slapstick naurattavat, samoin kuin sarjassakin. Katsoin elokuvan tällä kertaa dubattuna - en sentään suomeksi, mutta ranskaksi. Ranskalaiset dubbaavat toki sarjaakin, ja vieläpä yllättävän hyvillä ääninäyttelijöillä. Suomenkielinen leffadubbaus sen sijaan on tekona aivan käsittämätön.

Pisteytys: 8/10

Trainspotting
Ohjannut Danny Boyle
Iso-Britannia 1996, 94 min.
Draama, Rikos, Komedia
Pääosissa: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Caryle



Inhorealistinen musta komedia kertoo kaveruksista, jotka kuluttavat päivänsä heroiinin ihmemaassa. Huumekoukusta irtipääsy ei ole helppoa, mutta Renton (McGregor) on päättänyt onnistua. Oivaltava elokuva naurattaa, mutta välillä päähenkilöiden tuska hikoiluttaa katsojaakin. Huh huh, tämä toimii joka kerta.

Pisteytys: 9/10


Kick-Ass
Ohjannut Matthew Vaughn
USA & Iso-Britannia 2010, 117 min.
Komedia, Toiminta
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Nicholas Cage, Chloë Grace Moretz, Christopher Mirtz-Plasse, Mark Strong




Mitä jos supersankareita olisikin olemassa? Epäsuosittu high school -oppilas Dave (Taylor-Johnson) päättää ryhtyä oikeudenpuolustajaksi ja sosiaalisen median ansiosta Daven Kick-Ass -hahmosta tuleekin julkkis. Pian supersankareita on iso liuta ja rikollisliigat joutuvat tiukille. Hauskan parodian nokkelasti rakennettu tarina pitää otteessaan. Runsasta splatteria on tässä leffassa minun makuuni liikaa, mutta muuten homma toimii kivasti. Mukavaa viihdettä kestonsa verran, muttei välttämättä kestä toista katselukertaa.

Pisteytys: 7/10

The Aviator - Lentäjä
Ohjannut Martin Scorsese
USA 2004, 170 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, John C. Reilly, Kate Beckinsale




Miljardööri-insinööri-lentäjä-ohjaaja-whatnot Howard Hughesin (DiCaprio) elämää tarkasteleva biografia vie katsojansa seuraamaan aikansa suurten elokuvaproduktioiden ja lentokoneiden syntyä, luovuutta, intoa sekä myös ihmismielen pimeitä syövereitä. Elokuvalla piisaa kestoa, mutta taitavasti ohjattu ja rakennettu kokonaisuus viihdyttää loppuun saakka. Cate Blanchettin rooli Katherine Hepburnina on loistava.

Pisteytys: 8/10

Hercules - Herkules
Ohjannut Ron Clements & John Musker
USA 1997, 93 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Tate Donovan, Danny DeVito, James Woods, Susan Egan, Rip Torn



Disney-klassikko Herkules on mukaelma antiikin kreikan jumaltarustosta. Animaatiossa Zeuksen (Torn) poika Herkules (Donovan) joutuu mittelemään voimiaan, etsimään sisäisen sankarinsa ja lopulta vielä kukistamaan Hadeksen (Woods). Menevässä seikkailussa on tuttua Disney-menoa: huumoria, musiikkia ja populaarikulttuuriviittauksia. Kiva animaatio, muttei kuitenkaan Disney-klassikoiden parhaimmistoa. Mainittakoon, että vuonna 1997 leffan pohjalta tehty pc-peli oli ainakin minulle itse elokuvaa mieleenpainuvampi kokemus.

Pisteytys: 7/10

World War Z
Ohjannut Marc Foster
USA 2013, 116 min.
Toiminta, Kauhu
Pääosissa: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge Dale



Johnny Kingan Sukupolvi Z -teokseen (2006) pohjautuva World War Z kertoo jälleen yhden selviytymisseikkailun zombi-invaasion pyörteissä. Brad Pittin esittämä päähenkilö matkailee ympäri maailmaa selvittämässä tuntemattoman zombi-ilmiön syitä ja herooisen maailmanpelastustehtävänsä ohella suojelee perhettään kuin paraskin alfauros. Kerran katsottava toimintaleffa, joka tosin ei tarjoa mitään kovin erikoista, mieleenpainuvaa saati edes adrenaliiniryöpyn siivittämiä kauhun hetkiä. Elokuva ei edes onnistu olemaan kovin uskottava, loppukin on pelkkää hiljalleen hiipuvaa lässähdystä.

Pisteytys: 4/10

Ninotchka

$
0
0
Ohjannut Ernst Lubitsch
USA 1939, 110 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa. Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire, Bela Lugosi

Garbo laughs!
Neuvostoliittolainen komissaari Ninotchka (Garbo) saapuu Pariisiin tarkastelemaan agenttiensa työpanosta. Matka vapaamieliseen länteen on Ninotchkalle kulttuurishokki, mutta kreivi d'Algout (Douglas) saa tiukkapipoisen neuvostonaisen katsomaan asioita uudelta kantilta. Elokuvan propaganda on häikäilemätöntä ja vallatonta! Toisen maailmansodan aikaan julkaistu Ninotchka oli menestys Euroopassa, joskin ymmärrettävistä syistä filmi kiellettiin Neuvostoliitossa ja useaan otteeseen myös Suomessa.

Greta Garbon toiseksi viimeinen elokuvarooli oli samalla tähtinäyttelijän komediadebyytti. Hyvistä arvosteluista huolimatta Ninotchka ei ollut valtaisa kassamenestys, mikä osin joudutti Garbon vetäytymistä elokuvamaailmasta. Karismaattinen Garbo on roolissaan niin loistava ja jäljittelemätön, ettei sinänsä hyvä vastanäyttelijä Melvyn Douglas tunnu ottelevan lainkaan samassa sarjassa. Garbon Oscarin arvoista suoritusta ei valitettavasti palkittu, sillä pysti meni Tuulen viemää -mestariteoksen pääroolia esittäneelle, tuota ennen tuntemattomalle Vivian Leighille.

Ninotchkassa hienostunut, viehättävä romantiikka kohtaa napakan huumorin - Lubitschin maagisen kosketuksen tapaan. Juonenkäänteet voisivat olla uskottavampiakin, mutta pienet tarinankerronnan oikut eivät kokonaisuutta latista. Elokuva on joka tapauksessa nautinto!

Pisteytys:
9/10

Huhtikuun elokuvat

$
0
0
12 Years a Slave
Ohjannut Steve McQueen
USA & Iso-Britannia 2013, 134 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson




Vuoden 2013 menestyselokuva 12 Years a Slave kertoo tositarinaan pohjautuen orjaksi kaapatun Solomon Northupin (Ejiofor) tarinan. Vapaan miehen joutuminen orjaksi avartaa mielenkiintoisen näkökulman orjuuden ja ihmisoikeuksien kysymykseen: tämä on historiaa, jota ei sovi unohtaa. 12 Years a Slave on syvää draamaa orjuuden eri puolista, liikuttavaa ja piinallista. Sivuosassa jeesusteleva Brad Pitt ei millään tunnu istuvan kohtauksiinsa, muutoin roolitukset ovat onnistuneita.

Pisteytys: 8/10

Raiders of the Lost Ark - Kadonneen aarteen metsästäjät
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1981, 115 min.
Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, Ronald Lacey, John Rhys-Davies


Legendaarisen Indiana Jones -sarjan aloitusosassa seikkaillaan Kairossa etsimässä liitonarkkia ja taistellaan natseja vastaan. Energinen klassikkoseikkailu yhdistää mainiosti toimintaa ja huumoria, eikä sitä jännitystäkään toki puutu. Ensimmäinen osa ei ole sarjan paras, mutta joka tapauksessa loistava.

Pisteytys: 9/10

What's Eating Gilbert Grape - Gilbert Grape
Ohjannut Lasse Hallström
USA 1993, 118 min.
Draama
Pääosissa: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis, Mary Steenburgen




Mainio ysäridraama haikailee lähtemisen ja jäämisen tematiikkalla. Nimihenkilö Gilbert (Depp) on jumissa elämäntilanteessaan: hänen äitinsä on talonsa vanki, ja veli Arnie (DiCaprio) on jäänyt lapsen tasolle. Iowalaisessa pikkukaupungissa elämä kulkee ennalta määrättyjä uriaan - kunnes karavaanarit saapuvat. Hienojen roolitöiden elokuva!

Pisteytys: 8/10

Freaky Friday
Ohjannut Gary Nelson
USA 1976, 95 min.
Komedia, Fantasia
Pääosissa: Jodie Foster, Barbara Harris, John Astin




Tuntemattoman taian seurauksena äiti (Harris) ja tytär (Foster) vaihtavat maagisesti kehoja, ja joutuvat siten eläytymään toistensa elämään ja tunteisiin. Kökösti ohjattu ja vähäiseen sisältöön nähden pitkältä tuntuva elokuva ei juuri viihdytä, vaikka sen idea onkin naiiviudessaan ihan symppis. Vuoden 2003 Perjantai on pahin lienee tästä tarinasta se tunnetumpi (ja vauhdikkaampi) filmatisointi.

Pisteytys: 4/10

Porco Rosso
Ohjannut Hayao Miyazaki
Japani 1992, 93 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Shûichirô Moriyama, Tokiko Kato, Akemi Okamura



Upeissa Adrianmeren maisemissa kiitävien vesitasolentäjien kunkku on Porco Rosso (Moriyama), kirouksen johdosta sikakasvoiseksi muuttunut palkkionmetsestäjä ja entinen sotasankari. Miyazakille tuttuun tapaan elokuva on täynnä jännitystä, huumoria, valloittavia hahmoja ja upeita koneita. Loistavasti rakennettu kertomus, jonka maisemiin voisi uppoutua useammaksikin tunniksi.

Pisteytys: 9/10

Ce que mes yeux ont vu - Maalaukseen kadonnut nainen
Ohjannut Laurent de Bartillat
Ranska 2008, 88 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Sylvie Testud, Jean-Pierre Marielle, James Thiérréé


Taidehistoriaa opiskeleva Lucie (Testud) ryhtyy tutkimaan Jean-Antoine Watteaun 1700-luvun maalausten mysteerejä niin innokkaasti, että koko muu maailma on unohtua. Watteaun taide ei sinänsä ole elokuvan ytimessä, vaan teemana on pikemminkin taiteeseen uppoutuminen ja katsomisen akti. Valitettavasti Laurent de Bartillat ei onnistu esikoisohjauksessaan kannattelemaan kiehtovaa aihepiiriä. Kokonaisuus ei tempaa riittävästi mukaansa ja lopputulos on sekava.

Pisteytys: 5/10

Star Trek Into Darkness
Ohjannut J.J. Abrams
USA 2013, 132 min
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch



12. Star Trek -elokuva jatkaa tarinaa kutakuinkin siitä, mihin edellisessä filmissä jäätiin. Enterprisen kapteeni Kirk (Pine) miehistöineen joutuu terroristijahtiin aina klingoneiden Kronos-planeetalle saakka, toimintaa riittää, juoni menee hieman sekavaksi ja linssiheijastukset häikäisevät silmiä. Benedict Cumberbatch tekee mainion roolin nuorena Khanina ja Zachary Quinto on edelleen loistava Spock. Kuten edellisessäkin osassa, elokuva viittailee ahkerasti alkuperäissarjaan, mutta uudistava äksön-ote ei ihan osu yksiin original series -kumartelun kanssa. Vaikka originellit osaset eivät aivan ole kohdillaan, on tämäkin toiminta silti kivaa viihdettä. Ei tosikko-trekkereille!

Pisteytys: 7/10

Varasto
Ohjannut Taru Mäkelä
Suomi 2011, 99 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Aku Hirviniemi



Kotimainen menestyselokuva Varasto on synkällä huumorilla ryyditettyä pohdintaa ihmisarvosta. Arto Salmisen samannimiseen romaaniin pohjautuvassa elokuvassa seurataan varastomiesten toilailua elämän aallokossa ja viittaillaan talouskriisin karikoihin. Mistä löytyy duunarin onni, kysyy Varasto. Ihan kelpo suoritus ja hyviä näyttelijöitä, mutta ei kuitenkaan erityisen ikimuistoinen teos.

Pisteytys: 6/10

Prometheus
Ohjannut Ridley Scott
USA 2012, 124 min.
Scifi, Seikkailu
Pääosissa: Noomi Rapace, Charlize Theron, Michael Fassbender, Idris Elba, Logan Marshall-Green




Alien-elokuvien esiosaksi miellettävä Prometheus on matka ihmiskunnan alkuhämäriin, vieraisiin tähtiin ja uusiin arvoituksiin. Visuaalisesti näyttävä elokuva on sellainen kutkuttava scifiseikkailu, joka suorastaan huutaa jatko-osaa. Ainoastaan teemojen runsaus on pieni haitta: vähemmälläkin materiaalilla oltaisi taatusti saatu elokuva aikaiseksi.

Pisteytys: 8/10

Tangled - Kaksin karkuteillä
Ohjannut Nathan Greno & Byron Howard
USA 2010, 100 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy



Disney-klassikko nro. 50 esittelee postmodernin Tähkäpään (Moore) sarkastisessa prinssi-prinsessa -hömpässä. Päälle parinsadan miljoonan budjetilla ja kuuden vuoden puurtamisella luulisi saavan aikaiseksi jotain ikimuistoista, mutta sitä elokuva ei valitettavasti onnistu tarjoamaan. Kyllä tämän toki kertaalleen katselee ihan mielellään. Animaatiojälki tuntuu turhan muoviselta; omaa esteettistä silmääni miellyttää enemmän esimerkiksi Disneyn vanhojen piirrosanimaatioiden eläväisempi sävy.

Pisteytys: 6/10

Frozen - Frozen: huurteinen seikkailu
Ohjannut Chris Buck & Jennifer Lee
USA 2013, 102 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Kirsten Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad



Lumikuningattaresta innoituksensa saanut hittianimaatio kertoo lumisissa maisemissa seikkailevista prinsessoista mahdollisine prinsseineen. Tuleva kuningatar Elsa (Menzel) saa oppia jo varsin nuorena, että with great power, comes great responsibility. Tätä seuraava tarina etenee muuten sujuvasti, mutta rasittavat tusinamusikaalilurittelut pitkästyttävät. Toista kertaa tätä ei millään jaksaisi katsoa. Animaatio on teknisesti ottaen laadukasta, mutta persoonatonta. Erityisesti ärsyttää nykyajan isosilmäilmiö niin tässä, kuin edelläkin arvostellussa elokuvassa. Lisäksi Frozenin hahmoja vaivaa pinnallisuus. Väkinäisen komiikan sijaan hahmojen syventäminen ja hyvän tarinan parempi hyödyntäminen olisivat tehneet elokuvasta ansiokkaamman.

Pisteytys: 5/10

Inside Llewyn Davis
Ohjannut Ethan Coen & Joel Coen
USA 2013, 104 min.
Draama
Pääosissa: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, Ethan Phillips, Robin Bartlett




Coenin veljesten 1960-luvulle sijoittuva folk-draama seuraa epäonnisen muusikon (Isaac) haparointia musiikkibisneksen epävarmassa suossa. Elokuvan masentavaa fiilistä on kevennetty ironian sävyillä ja nappiin osuvalla huumorilla. Kiinnostavasti rakennettu elokuva herättää ajatuksia ja miltei herättää toivonpilkahduksia - kunnes kaikki alkaa taas alusta. Samat nuhjuiset kuppilat ja ajatukset. Vaikuttavaa.

Pisteytys: 8/10

The Sessions
Ohjannut Ben Lewin
USA 2012, 95 min.
Draama
Pääosissa: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood




Rautakeuhkossa päivänsä viettävä, halvaantunut Mark (Hawkes) on päättänyt menettää neitsyytensä seksuaaliterapeutin (Hunt) avustuksella. Rohkea, mutta hienotunteinen draama on mainio herättämään tunteita ja ajatuksia. The Sessions on sopivasti hauska, liikuttava ja elämänmyönteinen elokuva. Näyttelijöille kuuluu kiitos loistavasta roolityöstä ja taidokkasta aihepiirin käsittelystä.

Pisteytys: 8/10

Hitchcock
Ohjannut Sacha Gervasi
USA 2012, 98 min.
Draama
Pääosissa: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Danny Huston



Hitchcock on biografia elokuvamaailman suuresta nerosta, mutta kerronnan näkökulma ei kenties ole antoisin mahdollinen. Rajaus on kohtalaisen onnistunut, sillä elokuva keskittyy vain Psychon (1960) luomistarinan ajankohtaan. Hitchcockin tarinankerronan taitoihin syventyvä elokuva tai vaikka dokumentti olisi ollut valtavan paljon kiinnostavampi, kuin tämä tirkistelyyn ja parisuhdekahinoihin keskittyvä draamakomediahko. Alfredin (Hopkins) ja Alman (Mirren) rakkaustarinan kuvaaminenkin jää valitettavasti hieman puolitiehen, toki senkin tirkistely käy viihteestä. Maskeeraukset ja upeasti luotu ajankuva ovat filmin parhaita puolia.

Pisteytys: 6/10

A Good Day to Die Hard
Ohjannut John Moore
USA 2013, 98 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch





Die Hard -elokuvasarjan viides osa vie John McClanen (Willis) ja juniori-McClane Jackin (Courtney) taistelemaan Venäjän alamaailman kanssa. Typerä juonikuvio, ontuvat vitsintapaiset ja urpo dialogi saavat katsojan huokailemaan tuskasta, kaiken lisäksi kamera tutisee jopa keskustelukohtauksissakin kuin krapulainen McClane. Paukut ja räjäytykset ovat toki näyttäviä, mutta ei sellaisia jaksa katsoa puoltatoista tuntia. Ääliömäistä autojen romutusta ja luotien laulua - ei muuta.

Pisteytys: 2/10

Pirates! Band of Misfits - Pirates!
Ohjannut Peter Lord & Jeff Newitt
Iso-Britannia 2012, 88 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Hugh Grant, Martin Freeman, Imelda Staunton, David Tennant



Animaatiostudio Aardman Animationsin merirosvoseikkailu Pirates! kertoo merirosvokapteeni Pirate Captainin (Grant) ja tämän miehistön yrityksestä tavoitella vuoden piraatin palkintoa. Juonellisesti hajanainen seikkailu tuntuu ylipitkältä kohellukselta, vaikka ajoittainen itsetietoinen ironia onkin hauskaa. Ihastuttavan yksityiskohtainen, sekatekniikalla toteutettu animaatio on toki upeaa katseltavaa.

Pisteytys: 6/10

Renoir
Ohjannut Gilles Bourdos
Ranska 2012, 111 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers, Thomas Doret



Impressionismin kärkinimi Pierre-Auguste Renoir (Bouquet) viettää vanhuudenpäiviään Ranskan Rivieralla. Hänen poikansa Jean (Rottiers) palaa sodasta ja rakastuu mallina työskentelevään Andréen (Theret). Kaksikon tuleva elokuvaura häivähtää valkokankaalla vain etäisenä tulevaisuuden unelmana. Vanhemman Renoirin maalausten tenhoa tavoittelevat maisemat hivelevät silmiä, mutta muutoin filmi on harmillisen valju ja hidastempoinen. Gilles Bourdos ei ole ottanut liiemmin riskejä luodessaan suurten taiteilijoiden henkilökuvia, jotka jäävätkin ohuiksi läikähdyksiksi.

Pisteytys: 6/10

The AristoCats - Aristokatit
Ohjannut Wolfgang Reitherman
USA 1970, 78 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Eva Gabor, Phil Harris, Dean Clark, Liz English, Gary Dubin



Klassikkoanimaatio Aristokatit on ihana. Pariisilainen rotukissa Kreivitär (Gabor) poikasineen varastetaan, mutta onneksi avuliaat kujakatit näyttävät tien kotiin. Yksinkertaisuudessaan mahtava tarina, hyvin käsikirjoitetut hahmot ja kaunis animaatio valloittavat, lisäksi tämä saa vielä lapsuusklassikkouspisteetkin. Ja kissa-pisteet, koska kissat ovat suunnilleen parasta ikinä, vaikka Walt Disney ei sitä tiennytkään.

Pisteytys: 10/10

Paris, je t'aime - Pariisi, rakkaudella
Ohjaajia useita
Ranska, Saksa, Sveitsi & Liechtenstain 2006, 120 min.
Romantiikka, Komedia, Draama
Pääosissa: Marianne Faithfull, Steve Buscemi, Natalie Portman


Kahdenkymmenen ohjaajan kahdeksastatoista lyhytelokuvasta koostuva Pariisi, rakkaudella on ylistyslaulu rakkauden kaupungille Pariisille. Sympaattiset tarinat sijoittuvat eri kaupunginosiin, ja poikkeavat toisistaan kuvauskohteiden lisäksi myös tyylillisesti. Kaikkia kuitenkin yhdistää rakkaus. Mielenkiintoinen kokonaisuus, joka kannattaa katsoa erityisesti rakkaudesta Pariisia kohtaan.

Pisteytys: 7/10

Star Wars: A New Hope - Tähtien sota: Uusi toivo
Ohjannut George Lucas
USA 1977, 121 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Anthony Daniels




Alkuperäisen Star Wars -trilogian avausosassa paha imperiumi jyllää, mutta kapinallisten joukot onnistuvat tavoittamaan galaksin viimeiset toivot. Kaukaisen galaksin hyvä-paha -asetelmat, salaperäinen voima ja mystisesti humisevat valomiekat tekivät tajuntaalaajentavan vaikutuksen allekirjoittaneeseen jo lapsuuden alkuhämärissä, eikä lumous ole täysin haihtunut vieläkään.

Pisteytys: 8/10

The Empire Strikes Back - Imperiumin vastaisku
Ohjannut Irvin Kershner
USA 1980, 124 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, David Prowse




Galaksin tulevaisuus on edelleen uhattuna, mutta Luke Skywalker (Hamill) on aloittanut jedikoulutuksensa ja luvassa on ikimuistoisia kohtaamisia valomiekkain suristessa yhä kiihtyvällä tahdilla. Trilogian jännin, ehein ja myös synkin osa on useissa yhteyksissä tituleerattu Tähtien sodista parhaimmaksi, eikä suotta. Tämä scifileffa on myös yksi parhaista jatko-osista ikinä.

Pisteytys: 10/10

Return of the Jedi - Jedin paluu
Ohjannut Richard Marquand
USA 1983, 134 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Ian McDiarmid



Trilogian päätösosassa Luke (Hamill) yrittää käännyttää erästä pahista jälleen hyväksi ja kapinalliset pyrkivät tuhoamaan toisen Kuolemantähden. Jedin paluu on tunnelmaltaan IV-episodin kaltainen, eikä tarinakaan kulje aivan yhtä rytmikkäästi kuin edellisessä osassa. Ewokit ja taistelukohtaukset ovat saaneet osakseen runsaasti kritiikkiä, mutta eihän tätä tarinaa muutenkaan voi ottaa liian vakavasti. Vähän hölmö, mutta erittäin viihdyttävä klassikko.

Pisteytys: 8/10

The Help - Piiat
Ohjannut Tate Taylor
USA & Intia 2011, 146 min.
Draama
Pääosissa: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer




1960-luvun pikkukaupungissa sosiaalisen hierarkian huipulla ovat valkoiset, rikkaat kotirouvat, mutta kulisseissa raatavat piiat: he kasvattavat lapset, hoitavat kodin ja joutuvat kestämään pöyristyttävää kohtelua. Nuori toimittaja Skeeter (Stone) ylittää roturajat ja ryhtyy kirjoittamaan kirjaa piikojen kokemuksista. Tärkeä aihe esitellään erinomaisesti ja tunteita herättävästi, mutta elokuvalta odottaisi vielä kärkevämpääkin yhteiskuntakritiikkiä. Mainioita roolitöitä ja myös sopivasti huumoria!

Pisteytys: 8/10

Rango
Ohjannut Gore Verbinski
USA 2011, 107 min.
Animaatio, Lännenelokuva, Komedia
Pääosissa: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigain Breslin, Ned Beatty, Alfred Molina, Stephen Root



Jälleen yksi Verbinski & Depp -tiimin outoiluleffa kertoo Rango-kameleontista (Depp), joka tapaturmaisesti joutuu turvallisesta terraariostaan autiomaahan. Villin lännen kylässä Rango ottaa sankarin roolin ja ryhtyy ratkomaan arvoituksia. Spagettiwesternien suuntaan kumartavasta elokuvasta ei mielikuvitusta puutu ja koko leffan sävy tuntuu miltei surrealistiselta. Animaatio on ihan mieletöntä, Rangon voisi katsella ihan pelkästään senkin vuoksi.

Pisteytys: 7/10

Jesus Camp
Ohjannut Heidi Ewing & Rachel Grady
USA 2006, 84 min.
Dokumentti






Jesus Camp seuraa yhdysvaltalaisten evankelis-kristittyjen kesäleiriä, jossa lapsetkin puhuvat kielillä ja palvovat Bushia. Aivopesun sivustaseuraaminen tuo kyllä vähän oksennusta suuhun. Järkyttävää. Dokumentin tekijätiimi on ansiokkaasti onnistunut käsittelemään aihepiiriä puolueettoman tarkkailijan näkökulmasta, erilaisia argumentteja hallitun rajatusti yhdistellen.

Pisteytys: 8/10

The Grand Budapest Hotel
Ohjannut Wes Anderson
USA & Saksa 2014, 100 min.
Komedia
Pääosissa: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham




Sotienvälisessä Euroopassa vastaanottovirkailija Gustave H. (Fiennes) sekä tämän suojatti Zero Moustafa (Revolori/Abraham) kokevat valtavan kirjon sattumuksia aina taidevarkaudesta vankilapakoon. Moniulotteista elokuvaa on vaikeaa tiivistää lyhyisiin lauseisiin, mutta kokonaisuus on kuitenkin Wes Andersonille tyypillisesti selväpiirteisen tarkasti rakennettu ja osiin jaettu. Mielenkiintoisin havainto elokuvaa katsellessa oli sen yhteys Jean Renoirin klassikkofilmeihin Suuri illuusio (1937) ja Pelin säännöt (1939). Sama yläluokkainen loisiminen, sodan epätodellisuus ja lukuisat yksityiskohdat! Tästä leffasta tuli kertaheitolla Anderson-lempparini.

Pisteytys: 8/10

La Cinémathèque française

$
0
0
Viime kuukaudet ovat täyttyneet opinnoista, duuneista sekä erinäisistä reissuista, enkä ole ehtinyt liiemmin keskittyä elokuvafiilistelyyn. Oman kirjoituksensa ansainnee kuitenkin keväisen Pariisi-visiitin ehdoton vierailukohde, La Cinémathèque française! Kuuluisasta elokuvakeskuksesta löytyy muun muassa museo kattavine näyttelyineen, elokuvateatteri sekä antoisa elokuvakauppa. Vierailu Cinémathèquessa ei tule kalliiksi: pääsymaksu museoon kustantaa ilman alennuksiakin korkeintaan 10 euroa. Elokuvakauppa onkin sitten jo toinen juttu - minä selvisin tällä kertaa vain yhdellä dvd-hankinnalla ja parilla postikortilla.

Frank Gehryn postmoderni Cinémathèque. Lähde: Wikipedia.

Elokuvan historiaa esittelevässä perusnäyttelyssä on tuotu esille elokuvan tarinan moniulotteisuus: yleisestä uskomuksesta huolimatta Lumièren veljekset eivät vain keksiä täräyttäneet eläviä kuvia, vaan tätä ensimmäistä rahastusnäytöstä edelsivät monenmoiset maagisia ihmetyksiä luovat härvelit. Ja mikä parasta, näistä osaa pääsee kokeilemaan itsekin! Taikalyhtyjen ja vanhojen elokuvakameroiden ohella näyttelystä voi bongata kuriositeetteja useista tutuista elokuvista, esimerkkeinä mainittakoon robotti (tai sen kopio) Fritz Langin elokuvasta Metropolis (1927) sekä lavasteita Charlie Chaplinin klassikosta Nykyaika (1936). Kaiken ihmetyksen keskellä ehtii välillä myös istahtaa alas katselemaan ilahduttavia lyhytfilmejä tai pätkiä pidemmistäkin klassikoista. Ranskaa taitamattomien harmiksi näyttelytekstit ovat yksinomaa ranskaksi (bien sûr), mutta saatavilla on myös englanninkielinen audioguide. Internetissä on myös liuta kiinnostavia virtuaalinäyttelyitä, joskin niidenkin kielivalikoima on arvattavan suppea.


Tätä ja paljon enemmän! Lähde: cinematheque.fr
Pariisi toki on muutoinkin elokuvaharrastajain mekka. Lukuisat upeat elokuvateatterit, kuuluisat kuvauskohteet ja filmiaiheiset kaupat riittäisivät yksinään täyttämään useammankin matkan. Turistimassat nauttivat Montmartren Amélien (2001) tunnelmasta, mutta kohdekiertelyn ohella hauskaa on toki myös uudelleenelää ikimuistoisia kohtauksia.Jännitystä matkaansa voi etsiä vaikkapa Les Vampires (1915) -filmin tiimoilta. Akrobatian taidonnäytteitä esittelevää mykkäelokuvaa on tiettävästi kuvattu ainakin Bellevillen kaupunginosassa, moderni Musidora-imitaatio toteutunee kenties parkourin keinoin. Uudesta aallosta innostuvat voivat yrittää rikkoa Laittomien (1964) Louvren läpijuoksuennätystä (9,43 min) - mutta taideaarteiden säilyvyyden vuoksi suosittelen silti kävelyennätystä. Kärsivällisille puolestaan voisi suositella rauhallista töröttelyä Midnight in Paris (2011) -elokuvasta tutulla aikamatka-auton ilmestymispaikalla, joka löytyy Latinalaiskorttelista Rue Saint-Étienne du Montilta.

Elokuvien kokeminen ja fiktion maailman tarkastelu saa jälleen uusia ulottuvuuksia kuvauspaikoilla fiilistelemällä tai tarkastelemalla ihka oikeita elokuvamaailman kuriositeetteja lähietäisyydeltä. Sama pätee toki muutoinkin taiteen kokemiseen. Henri Langloisin, Cinémathàquen suuren miehen sanoin:

« Je pense cinéma, je vois cinéma, mon imagination est cinéma !»

The Rules of the Game - Pelin säännöt

$
0
0
Ohjannut Jean Renoir
Ranska 1939, 110 min
Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Nora Grégor, Marcel Dalio, Roland Toutain, Jean Renoir, Anne Mayen, Eddy Debray, Gaston Modot

Everyone has his reasons.
Ranskalaisen mestariohjaajan Jean Renoirin Pelin säännöt kertoo suuressa kartanossa laiskottelevasta aristokraattien joukosta. Hävyttömän moraaliton komedia pöyristytti aikalaisia niin paljon, että koko elokuva sensuroitiin ja lopulta kadotettiin toisen maailmansodan tuoksinnassa. Kaikeksi onneksi elokuvasta säilynyt kopio kuitenkin löytyi sodan jälkeen. Filmi restauroitiin ja tituleerattiin pian yhdeksi maailman parhaista elokuvista.

Hieman ennen toista maailmansotaa ensi-iltansa saanut Pelin säännöt tavoittaa yhtymäkohtia Renoirin aiemman ja ehkä hieman tunnetumman teoksen, Suuri illuusio (1937), kanssa. Molemmista elokuvista välittyy pasifistinen sanoma, joskin tässä teoksessa korostuu pikemminkin ihmisten välinpitämättömyyden ja yhteiskuntaluokkien arvostelu: viattomat joutuvat tähtäimeen moraalittoman yläluokan kustannuksella.

Nerokkaan juonen lisäksi elokuva häikäisee teknisesti. Kuvaus ja leikkaus ovat puhdasta neroutta: elokuva on mieletön elämys jo pelkästään visuaalisena taidonnäytteenä. Lisäksi jokainen, tarkasti käsikirjoitettu hahmo täydentää kokonaisuutta - puhumattakaan näyttelijöistä, jotka heittäytyvät hahmojensa todellisuuteen osin jopa improvisoiden. Pelin säännöt on elokuva, jossa valtava määrä tapahtumia sulautuu kauniiksi rytmiksi, täydelliseksi kokonaisuudeksi. Tämä on ehdottomasti sellainen elokuva, joka täytyy nähdä vähintään kerran - mieluusti useamminkin.

Pisteytys:
10/10

Toukokuun ja kesäkuun elokuvat

$
0
0
Los amantes pasajeros - Matkarakastajat
Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja 2013, 90 min.
Komedia
Pääosissa: Javier Cámara, Raúl Arévalo, Carlos Areces, Cecilia Roth, Lola Dueñas



Matkarakastajien myötä Pedro Almodóvar palaa juurilleen hersyvän, absurdin komedian pariin. Teknisen vian vuoksi lentokone liitelee tuntikausia yläilmoissa, eikä turvallisesta laskeutumisesta ole takeita. Turistiluokan nukkuessa pieni eliitti ja stuertit yllyttävät toisiaan hävyttömyyksiin, paljastuksiin ja jopa huumaaviin tanssiesityksiin. Moraalia ravisteleva elokuva on hauskaa ja tuttua Almodóvaria, joskaan ei sitä riettainta ja pöyristyttävintä.

Pisteytys: 7/10

The Naked Gun: From the Files of Police Squad -
Mies ja alaston ase
Ohjannut David Zucker
USA 1988, 85 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, O.J. Simpson, George Kennedy


Kohellusklassikossa Frank Drebin (Nielsen) estää kuningattaren salamurhan, tunaroi ratissa ja päätyy hullunkurisiin peitetehtäviin. Poliisileffaparodiassa huumori on hölmöä ja sataan kertaan nähtyä, mutta juuri siksi niin nostalgiahuuruista ja toimivaa. Elokuvasta on jopa kaavailtu Ed Helmsin tähdittämää uusintaversiota, joskaan mitään tarkempia tietoja ei tämän tekstin kirjoitushetkellä ole tiedossa - vielä ei siis tohdi huolestua, innostua tai päättää, pitäisikö huolestua vai innostua.

Pisteytys: 7/10

The Naked Gun 2½: Smell of Fear -
Mies ja alaston ase 2½
Ohjannut David Zucker
USA 1991, 85 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, O.J. Simpson, George Kennedy, Robert Goulet


Frank Drebin (Nielsen) on palannut. Ympäristöasioihin paneutuva kakkososa ei esittele uusia oivalluksia, mutta tutuksi tullut törttöilyhuumori on silti hölmöydessään hassunhauskaa. Jatko-osaksi 2½ on suorastaan erinomainen, kunhan tätä ei ota liian vakavasti. I love it!

Pisteytys: 7/10


Man of Steel
Ohjannut Zack Snyder
USA, Kanada & Iso-Britannia 2013, 143 min.
Toiminta, Scifi, Seikkailu
Pääosissa: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Russel Crowe



Teräsmiehen juurille palaava Man of Steel on pelkkää hukkaan heitettyä potentiaalia. Ikonisen sankarin syntytarinasta ammentavassa elokuvassa rullataan asfalttia ja nähdään lukuisia tulipalloja, mutta tarinankerronta ei pysy tasapainossa eikä hahmoista saa mitään irti: sääli, sillä Henry Cavill Clark Kentinä on ihan toimiva valinta. Man of Steel yrittää tarjota uutta näkökulmaa yhdistellen vähän kaikkea aina AvataristaStar Warseihin - lopputulos on valitettavasti vain epämääräistä sähellystä. Yksikin katselukerta on pitkä ja puuduttava.

Pisteytys: 3/10

Let Me In - Ystävät hämärän jälkeen
Ohjannut Matt Reeves
Iso-Britannia & USA 2010, 116 min.
Draama, Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Kodi Smit-McPhee, Chloë Grace Moretz




Koulukiusattu Owen (Smit-McPhee) tutustuu salaperäiseen ikätoveriinsa Abbyyn (Moretz), joka paljastuu vampyyriksi. Ruotsalaisversion (2008) re-make on ihan katsottava trilleri, joskaan alkuperäiseen en näkemättä voi verrata. Elokuvasta ei erityisemmin irtoa yllätyksiä tai säväreitä, mutta painostavalla tunnelmallaan Ystävät hämärän jälkeen pitää kyllä otteessaan parin tunnin verran.

Pisteytys: 6/10

Don Jon
Ohjannut Joseph Gordon-Levitt
USA 2013, 90 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore



Ohjaaja-käsikirjoittaja-päätähti Joseph Gordon-Levitt todistelee monitaituruuttaan esikoisohjauksessaan kohtalaisen onnistuneesti. Ajatuksia herättävän elokuvan idea jää lopulta vähän hämäräksi, mutta pääpiirteissään Don Jon kertoo pinnallisista ihmisistä, jotka tavoittelevat jotain vain välinearvon vuoksi. Lopulta päähenkilö Jon (Gordon-Levitt) kuitenkin löytää sisältöä elämäänsä, mutta vasta raastavan toistokierteen jälkeen. Ei tämä elokuva maailmaa muuta, mutta kyllä se ajatuksia kutkuttelevaksi viihteeksi kelpaa.

Pisteytys: 6/10

Stand By Me - Viimeinen kesä
Ohjannut Rob Reiner
USA 1986, 89 min.
Draama, Seikkailu
Pääosissa: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell



Stephen Kingin novelliin perustuva Stand by me- Viimeinen kesä on loistava kesäleffaklassikko ja hyvin kerrottu kasvutarina. Elokuvassa neljä kaverusta lähtee etsimään kuolleen nuorukaisen ruumista. Retkellä koetaan toki monenlaisia kommelluksia, mutta luja ystävyys pelastaa aina. Liikuttava ja aito tarina, erinomaisia nuoria näyttelijöitä ja viehättävää lapsuuskesien tunnelmaa.

Pisteytys: 8/10

Romeo + Juliet
Ohjannut Baz Luhrmann
USA 1996, 120 min.
Romantiikka, Draama, Rikos
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, Harold Perrineau, Pete Postlethwaite




Baz Luhrmannin Romeo + Julia on varsin omalaatuinen versio Shakespearen tragediasta. Alkuperäisteos on toki sen verran valtaisa klassikko, ettei sen uudelleentulkinta ole kovin helppo tehtävä - pahemminkin voisi varmasti mennä pieleen. Luhrmannin postmodernista tykityksestä tulee kuitenkin ainoastaan vaivaantunut olo. Romeon ja Julian rooleissa toisiaan rakastavien Leonardo DiCaprion ja Claire Danesin roolisuoritukset ovat sentään kohdillaan, myös Harold Perrineaun Mercutio on melko mainio.

Pisteytys: 4/10

The Others
Ohjannut Alejandro Amenábar
USA 2001, 104 min.
Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Alakina Mann, James Bentley




Alejandro Amenábarin ensimmäinen englanninkielinen elokuva The Others on taitavaa kummitustalokauhua. Toisen maailmansodan aikoihin, maailmasta eristyneessä ja sumun saartamassa kartanossa elää äiti (Kidman) valoallergisine lapsineen (Mann & Bentley) - mutta pian lukittujen ovien takana liikkuu myös kutsumattomia vieraita. Mielenkiintoisesti rakennettu tarina, sopivalla tavalla karmiva tunnelma ja hyvällä maulla toteutetut kauhuelokuvan perinteiset konventiot tekevät elokuvasta yhden ehdottomista kauhusuosikeistani. Tasoa nostaa myös aina yhtä loistava Nicole Kidman.

Pisteytys: 8/10

Back to the Future - Paluu tulevaisuuteen
Ohjannut Robert Zemeckis
USA 1985, 116 min.
Scifi, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Michael J. Fox, Christoper Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. Wilson



Huimapäisessä kasarikomediassa matkustetaan tulevaisuuteen ja takaisin, tyylikkäästi ja coolisti. Nuoren Marty McFlyn (Fox) höpsö professoriystävä (Lloyd) on keksinyt aikakoneen, jolla Marty vahingossa kiidättää itsensä setvimään vanhempiensa teinivuosien sotkuja. Hupaisa seikkailu onnistuu tekemään aikamatkailusta mainiota viihdettä, tasapainoillen oivasti uskottavuuden ja hassuttelun välillä. Paluu tulevaisuuteen on ehdotonta kulttikamaa.

Pisteytys: 9/10

Frequently Asked Questions About Time Travel -
Aikamatkustus FAQ
Ohjannut Gareth Carrivick
Iso-Britannia 2009, 83 min.
Scifi, Komedia
Pääosissa: Chris O'Dowd, Marc Wootton, Dean Lennox Kelly



Aikamatkustus FAQ on harmiton scifikomedia, joka olisi pystynyt parempaankin. Elokuvassa kolme kaverusta juo kaljaa kantapubissaan, kunnes miesten vessasta paljastuu reitti eri aikajatkumoihin. Hyväntuulinen, parodiahenkinen komedia ei ole millään muotoa ikimuistoinen, mutta viihdyttää juuri sen yhden katselukerran verran.

Pisteytys: 6/10

Star Trek V: The Final Frontier -
Star Trek V: Viimeisellä rajalla
Ohjannut William Shatner
USA 1989, 107 min.
Scifi, Seikkailu
Pääosissa: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley



William Shatnerin aka. kapteeni Kirkin ohjaamassa viidennessä Star Trek -elokuvassa Enterprisen miehistö käy mauttomuuden viimeisillä rajoilla päätyessään keskeltä metsäretkeä etsimään mahdollista Jumalaa galaksin keskipisteestä. Tarina on outo ja yksinkertaisesti huono, kehnot efektit antavat oman lisänsä tökeröön kokonaisuuteen. Vanha kaarti vetää kuitenkin sympaattisen täysillä, ja jonkinlaisen camp-arvon vuoksi elokuvan katselu on välillä miltei hauskaa.

Pisteytys: 5/10

Star Trek VI: The Undiscovered Country -
Star Trek VI: Tuntematon maa
Ohjannut Nicholas Meyer
USA 1991, 113 min.
Scifi, Seikkailu
Pääosissa: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley



Originaalin miehistön viimeinen seikkailu on täynnä vauhdikkaita käänteitä ja huimia jännitteitä, sillä klingoneiden kanssa päädytään jälleen miltei sodan partaalle. Hyvä käsikirjoitus pääsee oikeuksiinsa Nicholas Mayerin sujuvassa ohjauksessa. Edellisen törttöilyn jälkeen elokuva on suorastaan helpotus. Erinomainen päätösosa!

Pisteytys: 8/10

Jodaeiye Nader az Simin - Nader ja Simin: Ero
Ohjannut Asghar Farhadi
Iran 2011, 123 min.
Draama
Pääosissa: Peyman Moaadi, Leila Hatami, Sareh Bayat, Shahab Hosseini




Nader ja Simin: Ero kuvaa teheranilaisen pariskunnan eroprosessin yhteyteen kytkeytyvää monisyistä tapahtumaketjua. Asghar Farhadin draamaelokuva on suorastaan nerokas. Vaikka keskiluokkaisten ex-puolisoiden tilanne onkin länsimaalaisittainkin samaistuttava, elokuva tarjoaa myös mielenkiintoisen näkökulman nykypäivän Iraniin. Parasta elokuvassa on ehdottomasti käsikirjoitus, joka asettaa katsojan tarkastelemaan eri osapuolia ajatuksia herättävällä tavalla. Berliinin elokuvajuhlilla palkintoja kahminut filmi voitti myös parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin.

Pisteytys: 8/10

Forrest Gump
Ohjannut Robert Zemeckis
USA 1994, 142 min.
Draama
Pääosissa: Tom Hanks, Sally Field, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson



Winston Groomin romaaniin perustuva Forrest Gump kertoo klassikoksi muodostuneen tarinan hieman hidasälyisestä miehestä, Forrest Gumpista (Hanks), jonka elämäntarina nivoutuu osaksi suuria historiallisia tapahtumia. Sentimentaalisen ysärisoundtrackin siivittämänä ja ilahduttavien teknisten ihmeiden avulla elokuva viihdyttää ja liikuttaa jokaisella katselukerralla, koska awww. Forrest Gump on juuri sellainen elokuva kuin päähenkilönsäkin: yksinkertaisuudessaan moniulotteinen sekä niin hyväsydäminen ja lämminhenkinen, että pakko tästä on tykätä.

Pisteytys: 9/10

Pacific Rim - Hyökkäys maahan
Ohjannut Guillermo del Toro
USA 2013, 132 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi




Tyynenmeren pohjaan ilmestyneestä ulottuvuusportaalista tupsahtelee maailmaan kammottavia Kaiju-hirviöitä. Maan asukit rakentavat vastaiskuksi jättimäisiä taistelurobotteja, joiden ohjaaminen vaatii tarkkaa yhteispeliä. Hölmöltä kalskahtava juoni on toteutettu pilke silmäkulmassa: robottirymistely on kelpoa aivojennollausviihdettä pienellä ihmissuhdedraamalla höystettynä. Hieno setti mielikuvitusta, huumoria ja jopa itseironiaa.

Pisteytys: 7/10

Oliver & Company - Oliver ja kumppanit
Ohjannut George Scribner
USA 1988, 74 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Joseph Lawrence, Billy Joel, Natalie Gregory, Dom DeLuise



New Yorkin kasarisykkeeseen sijoittuva animaatio Oliver ja kumppanit on hieman keskimääräistä Disney-klassikoa synkkäsävyisempi. Elokuvassa yksinäinen kissanpentu Oliver (Lawrence) tapaa joukon kulkukoiria ja seikkailee muutaman mutkan kautta kohti onnellista loppua. Ennalta-arvattavasta tarinasta huolimatta elokuva on sympaattinen ja hauska, vaikkei mikään klassikoiden klassikko olekaan.

Pisteytys: 7/10

Peter Pan
Ohjannut Clyde Geronimi, Wilfred Jackson & Hamilton Luske
USA 1953, 77 min.
Animaatio, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont, Hans Conried




Peter Panin kenties tunnetuin adaptaatio, Disneyn Peter Pan, kertoo tutun tarinan pojasta, joka ei tahtonut kasvaa aikuiseksi. Technicolor-maailma on kaunis ja hellyyttävä miljöö ikimuistoiselle seikkailulle merirosvojen ja intiaanien parissa. J.M. Barrien alkuperäiskertomukseen nähden tarina on hieman yksinkertainen, paikoin jopa liikaakin, mutta tämäkin versio seikkailusta Mikä-Mikä-Maassa on silti toki omanlaisensa klassikko.

Pisteytys: 8/10

American History X
Ohjannut Tony Kaye
USA 1998, 119 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Edward Norton, Edward Furlong, Avery Brooks




Entinen uusnatsi Derek Vinyard (Norton) palaa vankilasta muuttuneena miehenä. Vapauden koittaessa entisen elämän virheet kaipaavat vielä korjausta: isoveljeään ihaileva Danny (Furlong) on ehättänyt kiivetä varsin korkealle paikallisten uusnatsien hierarkiassa. American History X on rasismikritiikkiä, joka pakottaa katsojan pohtimaan syitä irrationaaliselle vihalle. Edward Norton on loistava kuten aina, lisäksi pikkuveli-Dannya näyttelevä Edward Furlong onnistuu roolissaan. Sivuhenkilöt jäävät sen sijaan hieman keskeneräisiksi. Joka tapauksessa elokuva on kerronnallisesti erittäin hyvä, ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Pisteytys: 9/10

The Bling Ring
Ohjannut Sofia Coppola
USA, Iso-Britannia, Saksa, Ranska & Japani 2013, 90 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Israel Broussard, Katie Chang, Emma Watson, Claire Julien, Taissa Farmiga



Tositapahtumiin perustuva The Bling Ring on kertomus teineistä, jotka murtautuvat pintaliitäjäjulkkisten koteihin ryöstääkseen näiltä blingblingiä. Höttöpäisten tulevaisuuden toivojen seuraaminen aiheuttaa arvatenkin paheksuvan nuoriso-on-pilalla -fiiliksen, mutta elokuva olisi voinut käsitellä aihetta vielä ronskimmin ja sitä myöten myös merkityksellisemmällä tavalla. The Bling Ring jää oikeastaan vain kantaaottamattomaksi esitykseksi, tulkittavaksi todistusaineistoksi. Sellaisenaankin se on toki kiinnostava.

Pisteytys: 7/10

El Orfanato - Orpokoti
Ohjannut Juan Antonio Bayona
Meksiko & Espanja 2007, 105 min.
Kauhu, Draama, Trilleri
Pääosissa: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep




Juan Antonio Bayonan ohjaamassa psykologisessa kauhutrillerissä perhe muuttaa entiseen orpokotiin tarkoituksenaan käynnistää sen toiminta uudelleen. Mielikuvitusystävien kanssa viihtyvä perheen lapsi (Príncep) kuitenkin katoaa ja äiti (Rueda) aloittaa väsymättömät etsinnät. Tunnelmaltaan hyytävä elokuva on monin paikoin onnistunut. Tarina etenee sujuvasti: turhia säikyttelykohtauksia ei ole ängetty jokaiseen käänteeseen ja lopulta myös talon oudot tapahtumat saavat syynsä. Pääosaa esittävä Belén Rueda on hysteerisenä äitinä loistava.

Pisteytys: 8/10

21 grams - 21 grammaa
Ohjannut Alejandro González Iñárritu
USA 2003, 124 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro



Elämän ja kuoleman kysymyksiä pohtiva 21 grammaa kertoo onnettomuuden seurauksena kuolemansairaan miehen (Penn), perheensä menettäneen äidin (Watts) ja kaidalle polulle siirtyneen entisen rikollisen (Toro) teiden kohtaamisesta. Elokuvassa tarinankerronta liikkuu eri aikatasoissa, tapahtumien kulun selvitessä katsojalle vähitellen. Rakenne on haastava, mutta lineaarisesti kerrottuna tarina ei saisi syvyyttä. Kiehtova, vähitellen avautuva elokuva toimii parhaiten vain ensikatselulla.

Pisteytys: 8/10

Constantine
Ohjannut Francis Lawrence
USA & Saksa 2005, 121 min.
Fantasia, Kauhu
Pääosissa: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Tilda Swinton, Djimon Honsou




Constantine (Reeves) on yliluonnollisten asiain etsivä, joka kamppailee helvetistä putkahtavien demonien ja akuutin keuhkosyövän kanssa. Löyhästi Hellblazer-sarjakuvaan perustuvassa elokuvassa leikitellään taivaan ja helvetin kuvastolla, joka lienee katsojan huumorintajusta riippuen joko hillittömän hauskaa tai typerintä ikinä. Elokuva ei ole sinänsä kummoinen ja koko seikkailu on aika merkityksetön, mutta hölmöydessään Constantine on kuitenkin hauska ainakin hetkittäin.

Pisteytys: 5/10

Bridesmaids - Morsiusneidot
Ohjannut Paul Feig
USA 2011, 125 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Chris O'Dowd



Romanttisen hömppäkomedian aivottomuutta ironisoiva Morsiusneidot uudistaa kulunutta genreä vinoutuneella huumorilla, kakka-lentää -kohtauksilla ja härskeillä vitseillä. Puhkikulutettu tarina kertoo Anniesta (Wiig), jonka luuserielämä saa aivan uusia sävyjä, kun hän päätyy parhaan ystävänsä Lillianin (Rudolph) morsiusneidoksi. Hulluttelun kruunaa vielä eeppinen paremmuustaisto toisen morsiusneidon, täydellisen Helenin (Byrne) kanssa. Elokuva on paikoittain aidosti hauska, hetkittäin puolestaan jopa vaivaannuttava - ja taatusti tarkoituksella.

Pisteytys: 7/10

Jumanji
Ohjannut Joe Johnston
USA 1995, 104 min.
Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Robin Williams, Bonnie Hunt, Kirsten Dunst, Bradley Pierce



1990-luvun perheleffassa lapset päätyvät tekemisiin kummallisen Jumanji-lautapelin kanssa. Ohut juonikuvio pyörii hellyyttävän kehnojen efektien ympärillä: pelin edetessä paikalle pölähtää muun muassa Jumanjin vuosia sitten nielaisema viidakko-Alan (Williams), lauma kaaosta aiheuttavia apinoita ja takkaankin muuttaa lihansyöjäkasvi.Ilmiselvistä heikkouksistaan huolimatta Jumanji on suorastaan oudon viihdyttävä klassikko, ja ennen kaikkea täyttä ysäriä.

Pisteytys: 6/10

The Amazing Spider-Man
Ohjannut Marc Webb
USA 2012, 136 min.
Scifi, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Martin Sheen, Sally Field, Dennis Leary




Marc Webbin The Amazing Spider-Man ilmestyi parahiksi Hämähäkkimiehen 50-vuotissyntymäpäiville, vaikka edellisen trilogian päätösosan ilmestymisestä ei ollut kulunut kuin viitisen vuotta. Webbin hämismaailma on Sam Raimin versiota synkempi ja pohdiskelevampi, mikä sopii erinomaisesti hahmon luonteeseen. Spider-Man-elokuvan ei kuulukaan olla räiskivää toimintaa, vaan painottua hahmon kehitykseen, identiteetin etsintään ja voimien hallintaan. Käsikirjoitus olisi kuitenkin kaivannut vielä tasapainoa. Sarjakuvalle uskollinen elokuva jättää hyvän fiiliksen, mutta täydellisyyteen on vielä matkaa.

Pisteytys: 7/10

Iron Man 2
Ohjannut Jon Favreau
USA 2010, 124 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Mickey Rourke, Samuel L. Jackson



Rautamiehen (Downey) henkilöllisyys on paljastunut ja ongelmia satelee Tony Starkin niskaan joka taholta: kilpailijat kihisevät kateudesta, hallitus painostaa ja terveys reistailee. Sukkelasanainen Stark pitää kuitenkin pukunsa kasassa, ja luvassa onkin kaksi tuntia puhdasta viihdettä, metallinhohtoista turpasaunaa ja huumoria. Iron Man 2 toimii siinä missä aloitusosakin, ehkä hieman horjahdellen, mutta jatko-osaksi varsin mainiosti.

Pisteytys: 7/10

Wuthering Heights - Humiseva harju

$
0
0
Ohjannut William Wyler
USA 1939, 104 min.
Romantiikka, Draama, Historia
Pääosissa: Merle Oberon, Laurence Olivier, David Niven, Flora Robson

Oh, Cathy! - Oh, Heathcliff!
Emily Brontën kuuluisan romaanin kuuluisin filmatisointi, William Wylerin Humiseva harju, kertoo säätyjen erottamista rakastavaisista.Yorkshiren nummilla, Humisevan harjun tilalla elää vauras Lintonin perhe, jonka tytär Catherine (Oberon) rakastuu onnettomasti renkipoika Heathcliffiin (Olivier). Suhde on kuitenkin tuhoontuomittu: Catherinen täytyy tehdä säätyasemansa mukainen valinta ja hylätä Heathcliff kylmästi.

Sentimentaalinen kokonaisuus tavoittaa paljon alkuperäisteoksen jylhistä maisemista ja sydämiä riipivistä tunteista. Gregg Tolandin Oscar-palkittu kuvaus antaa teokselle kauniin visuaalisen ilmeen: myrskyävä luonto, avarat nummet ja jyrkät kalliot heijastelevat elokuvan romanttista ilmaisua, tuoden myös osansa traagisen tunteikkaaseen tarinaan. Elokuvaversion kertomus ei kerro täysin romaanin vivahteikasta tarinaa, mutta yhtenä teoksen tulkintana se on kuitenkin pääosin onnistunut. Cathyn hahmo tosin tuntuu kirjaan nähden vain ärsyttävältä tiuskijalta.

Vuoteen 2014 mennessä Humiseva harju (1847) on ehätetty filmatisoida ainakin kahdeksan kertaa, lisäksi teosta on muokattu lukuisiksi tv-sarjoiksi, radiokuunnelmiksi ja näytelmiksi. Elokuvaversioista useat ovat jääneet verrattain tuntemattomiksi, eivätkä ole kohonneet kilpailemaan klassikkoasemasta William Wylerin teoksen kanssa. Täytyy myöntää, etten itsekään tunne tätä versiota lukuunottamatta yhtäkään Humiseva harju -adaptaatiota. Tutustumisen arvoisilta versioilta vaikuttavat ainakin Luis Buñuelin vuoden 1954 versio sekä toistaiseksi tuorein, Andrea Arnoldin filmatisointi vuodelta 2011.

Pisteytys:
7/10

His Girl Friday - Meidän vastaeronneiden kesken

$
0
0
Ohjannut Howard Hawks
USA 1940, 92 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Cary Grant, Rosalind Russell, Ralph Bellamy

Divorce doesn't mean anything nowadays!
Sukkelasanainen screwball-komedia Meidän vastaeronneiden kesken kertoo toimittajista rakkauden pyörteissä. Päätoimittaja Walter Burns (Grant) yrittää keinolla millä hyvänsä palata yhteen ex-vaimonsa, tähtireportteri Hildegard Johnsonin (Russell) kanssa. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä Hildy on jo menossa uusiin naimisiin ja asettumassa aloilleen - kauhistus sentään - kotivaimoksi! Onneksi Walter tuntee entisen vaimonsa paremmin kuin uusi sulho Bruce Baldwin (Bellamy), ja kaupungissa vellova murhajuttu on omiaan houkuttelemaan Hildyn takaisin kirjoituskoneen ääreen.

Elokuvan alkuperäisessä näytelmäversiossa Hildegardin tilalle oli käsikirjoitettu mies, mutta Howard Hawks keksi muokata toimittajien kisailusta ex-aviopuolisoiden tahtojen taiston. Idea on loistava, eikä elokuvan voisi kuvitella toimivan paremmin muunlaisena. Cary Grantin ja Rosalind Russelin kemiat soljuvat yhteen täydellisesti ja osin improvisoitujen repliikkien tykitys saa katsojankin hengästymään. Mehevän sanailu, piikittely ja vitsailu ovat elokuvan parasta antia, mutta kiinnostavaa on myös tarkastella hahmojen häilyvää moraalia ja toiminnan täydellistä ajoitusta.

Tämän elokuvan myötä 1001-projektini siirtyy jälleen uudelle vuosikymmenelle. 1940-luvun Hollywood on edelleen studioiden kulta-aikaa, ja tämänkin elokuvan edustama screwball-komedia kukoistaa ainakin vielä vuosikymmenen alkupuolella. 1940-luku tuo tullessaan vielä monenlaisia myllerryksiä, muutamina mainittakoon sota ja propaganda, televisioajan alku sekä Hollywoodin studiojärjestelmän vapautuminen. Vuonna 1940 Eurooppa on jo sodassa, eivätkä merentakaiset tapahtumat jää tässäkään filmissä huomiotta. "Take Hitler and stick him on the funny page!"

Pisteytys:
8/10

Rebecca

$
0
0
Ohjannut Alfred Hitchcock
USA 1940, 130 min.
Trilleri
Pääosissa: Laurence Olivier, Joan Fontaine, George Sanders, Judith Anderson

I watched you go down just as I watched her...

Vuonna 1939 Alfred Hitchcock muutti Yhdysvaltoihin ja joutui miltei ensi töikseen totuttautumaan Hollywoodin omalaatuiseen studiojärjestelmään. Vuoden kuluttua, useita omaehtoisen ohjaajan ja kaikkivaltiaan tuottajan välisiä kompromisseja myöhemmin valmistui kauhuromanttinen teos Rebecca. Yleisö rakasti elokuvaa, useimmat kriitikot kirjoittivat siitä suopeita arvosteluja ja menestyksen kruunasi parhaan elokuvan Oscar-palkinto.

Daphne du Maurierin romaaniin (1938) perustuva Rebecca on synkkä kertomus identiteeteistä, mutta myös hyväksikäytöstä ja ihmisten välisistä valtasuhteista. Rivieralla, rikkaan väen huolettomassa huvikeskuksessa saa alkunsa kohtalokas romanssi erään nuoren neidon (Fontaine) ja leskimiehen (Olivier) välillä. Pian neidosta tulee rouva de Winter, ja tuore aviomies Maxim kuljettaa uuden vaimonsa kotiinsa Manderleyn kartanoon. Manderley ei kuitenkaan ole halukas vastaanottamaan tunkeilijaa: Maximin edesmenneen vaimon Rebeccan salamyhkäinen muisto elää sen sopukoissa ja liikkuu painajaismaisena varjona kaikkien talon tapahtumien kannoilla.

Vaikka arvostettu teos onkin, Rebecca ei ole jännityksen mestarin ohjauksista tunnetuimpia - täytyykin myöntää, etten muista edes kuulleeni koko elokuvasta ennen sen löytymistä katselulistaltani. Suureksi löydöksi tätä klassikkoa ei valitettavasti voi kutsua: syystä tai toisesta Rebecca ei liiemmin innostanut, ja parin tunnin Manderley-trippi tuntui hivenen pitkäveteiseltä. Kyseessä on kuitenkin vaikuttava, yksityiskohtia myöten hiottu trilleri, joka kannattaa tilaisuuden tullen katsoa. Ehkäpä en katseluhetkellä ollut parhaassa mahdollisessa vireessä vastaanottamaan elokuvan hienouksia, antanen vielä joskus Manderleyn haamuille toisenkin tilaisuuden.

Pisteytys:
6/10

Heinäkuun ja elokuun elokuvat

$
0
0
King Kong
Ohjannut Peter Jackson
USA 2005, 187 min.
Seikkailu, Draama, Toiminta
Pääosissa: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody




Filmiryhmä löytää tiensä salaperäiselle sumun peittämälle saarelle ja kohtaa kauhean Kongin: kaunotar ja hirviö ovat jälleen valkokankailla. Uudelleenfilmatisointi vuoden 1933 versiosta on monin tavoin uskollinen alkuperäisen elokuvan hengelle, mutta on myös selkeästi oma teoksensa. Elokuvassa on vähän kaikkea, mitä mainiossa seikkailussa kuuluukin olla: komediaa, romantiikkaa, jännitystä, efektejä ja eksotiikkaa. Myös roolitukset ovat mainiot. Välillä CGI-leikki meinaa karata käsistä ja kestoakin kieltämättä on reippaasti, mutta pienistä vioistakin huolimatta King Kong on varsin viihdyttävä kolmituntinen.

Pisteytys: 8/10

The Incredible Hulk
Ohjannut Louis Leterrier
USA 2008, 112 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt




Louis Leterrierin Hulk-filmi ei suotta kerro vihreän jättiläisen syntytarinaa jälleen alusta, vaan ajoittaa tarinansa hieman myöhempiin aikoihin: Edward Nortonin esittämä etsintäkuulutettu Hulk on pakosalla ja koittaa epätoivoisesti hillitä karmeita voimiaan. Voiko pedosta tulla hyvis? Leffan idea on hieman hukassa, mutta rymistely on silti ihan hauskaa seurattavaa. The Incredible Hulk kaipaisi vain lisää huumoria - ei tällainen riehuminen voi olla näin kamalan vakavaa.

Pisteytys: 6/10

Magnolia
Ohjannut Paul Thomas Anderson
USA 1999, 188 min.
Draama
Pääosissa: Julianne Moore, Tom Cruise, John C. Reilly, Melora Walters, Philip Baker Hall, William H. Macy, Jason Robards, Philip Seymour Hoffman, Jeremy Blackman



Valtavan monisävyinen elokuva Magnolia yhdistää useita tarinoita yhdeksi ja nivoo yksinäisiä ihmiskohtaloita yhteen. Loistavan näyttelijäkaartin voimin tutustutaan ihmelapsiin, kuolevaan vanhukseen, epätoivoisia tekoja tekeviin ihmisiin. Tarina on kiinnostavasti rakennettu ja rytmitetty, mutta elokuvan pituus ja oivallusten eeppisyys hieman puuduttavat.

Pisteytys: 7/10

Mars Attacks! - Mars hyökkää!
Ohjannut Tim Burton
USA 1996, 106 min.
Komedia, Scifi, Toiminta
Pääosissa: Jack Nicholson, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker



Tim Burtonin hillitön scifiparodia Mars hyökkää! piikittelee Yhdysvaltoja ja hupailee alienleffojen kustannuksella. Sääli sinänsä, ettei elokuva ei ole juuri saanut arvostusta osakseen. Myönnettäköön, että tämän katselu vaatii kyllä huumorintajun venymistä! Hullaannuin tähän elokuvaan jo vuonna 1996, mutta vuosien saatossa suhde jättiaivoisten marsilaisten huviretkeen on hieman laimentunut. On tämä silti edelleen hauska, sopii myös mainiosti vaikkapa ironisiin maanantaipäiviin tai absurdeihin elämäntilanteisiin.

Pisteytys: 7/10

Titanic
Ohjannut James Cameron
USA 1997, 194 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane, Gloria Stuart, Bill Baxton




1990-luvun kokemusmaailman helmi, Titanic, on yksi niitä suurelokuvia, joiden suosion hyrskyiltä tuskin kukaan on täysin voinut välttyä. Mahtipontinen klassikko on huumaavan jännä ja miltei ällöttävän romanttinen, ja tietenkin juuri siksi niin ihana. Titanicin tarina on liikuttava ja ällistyttävä, ihan ilman Jackin (DiCaprio) ja Rosen (Winslet) rakkaustarinaakin - joka sekin on toki ihan symppis.

Pisteytys: 8/10

Wreck-It Ralph - Räyhä-Ralf
Ohjannut Rich Moore
USA 2012, 101 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: John C. Reilly, Sarah Silverman, Alan Tudyk




Pelimaailman Toy Story kertoo pelihahmojen elämästä ruutujen tuolla puolen. Hyväsydäminen pahishahmo Räyhä-Ralf (Reilly) on kyllästynyt hylkiön elämään ja ryhtyy määrätietoisesti tavoittelemaan vieraiden pelien mitaleja saadakseen edes hiukkasen arvostusta osakseen. Elokuvan idea on hauska, mutta harmillisesti toteutus jää puolitiehen: alku lupaa hyvää, mutta sitten meno lässähtää hieman väkinäiseksi suorittamiseksi. Lattea sanoma on yhtä sokerinen ja päälleliimattu kuin karkkimaailman kimallus. Kertakatseluna tämä kuitenkin viihdyttää.

Pisteytys: 6/10

Back to the Future Part II - Paluu tulevaisuuteen II
Ohjannut Robert Zemekis
USA 1989, 108 min.
Scifi, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Michael J. Fox, Christoper Lloyd, Thomas F. Wilson



Loistavan klassikon (Paluu tulevaisuuteen, 1985) hyvä jatko-osa jatkuu täsmälleen siitä, mihin ensimmäinen osa päättyi. Tällä kertaa Doc. Brown (Lloyd) ja Marty (Fox) kiitävät vuoteen 2015, mutta aikamatkustus ei ole lastenleikkiä: pian aikajatkumo on sekaisin, joten kaksikko saa kokea vaihtoehtoisen kasaritodellisuuden ja lopulta palata jälleen tutuksi tulleelle 1950-luvulle. Great Scott!

Pisteytys: 8/10

Like Father, Like Son - Isänsä poika
Ohjannut Hirokazu Koreeda
Japani 2013, 121 min.
Draama
Pääosissa: Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yôko Maki, Rirî Furankî



Miten syntyy vanhemmuus, entä perhe? Lukuisia palkintoja kahminut Isänsä poika pureutuu kysymykseen tositapahtumiin pohjautuvan aihepiirin kautta. Elokuvassa eräälle perheelle selviää, ettei heidän kuusivuotias ainokaisensa olekaan oikeastaan heidän, sillä kaksi vauvaa on vaihtunut synnytyssairaalassa. Seuraa oikeusprosessi, syytöksiä, oikeita ja vääriä ratkaisuja, hämmennystä, tunteita. Oman lisänsä muutoinkin vaikeaan aiheeseen tuo japanilainen kulttuuri omine erikoisine sävyineen.

Pisteytys: 8/10

The Conjuring - Kirottu
Ohjannut James Wan
USA 2013, 112 min.
Kauhu
Pääosissa: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor, Ron Livingston



Vuonna 1971 Perronin perhe ostaa ränsistyneen talon metsikön keskeltä. Pian talossa alkaa kuitenkin tapahtua outoja asioita, ja apuun kutsutaan paranormaalien ilmiöiden asiantuntijapari Ed ja Lorraine Warren (Wilson & Farmiga). Juttu perustuu kaiken lisäksi tositapahtumiin. Juonensa ja leffan kansikuvan perusteella Kirottu vaikuttaa vain yhdeltä lisäykseltä kauhuelokuvien harmaaseen massaan, mutta kaikeksi kauhistukseksi tämä oletus ei pidä lainkaan paikkaansa: kauhukliseiden kierrätys on nerokkaan itsetietoista! Kauhukonventioiden bongailu on karmivaa ja hauskaa: kirottu nukke, peilistä näkyvä aave... Hyytävä horrori on rakennettu taitavasti ja hahmot käsikirjoitettu tarkasti, näitä elementtejä näkee nykykauhussa aivan liian harvoin. Huhhuh, vieläkin pelottaa.

Pisteytys: 8/10

Catch Me If You Can - Ota kiinni jos saat
Ohjannut Steven Spielberg
USA & Kanada 2002, 141 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christoper Walken



Frank Abagnale Jr. (DiCaprio) oli menestyksekäs huijari, joka esiintyi alle parikymppisenä niin lentoperämiehenä kuin lääkärinäkin, tienasi valtavia omaisuuksia shekkiväärennyksillä ja pakoili virkavaltaa minkä kerkesi. Tosielämään perustuva tarina on jo lähtökohdiltaan vaikuttava, ja Steven Spielbergin ohjaama biografia on kiinnostavuutensa ohella hyvää viihdettä. Sinänsä hauskan veijarihengen lisäksi tarinassa olisi kenties ollut rutkasti muitakin mahdollisuuksia, jotka nyt jäävät jokseenkin hyödyntämättä.

Pisteytys: 7/10

The Reluctant Dragon - Lempeä lohikäärme
Ohjannut Alfred L. Werker & Hamilton Luske
USA 1941, 74 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Robert Benchley, Frances Gifford, Buddy Pepper, Claud Allister, Barnett Parker





Disneyn ei-niin-tunnettu klassikko, Lempeä lohikäärme, on hauska seikkailu Disneyn studion kulisseissa. Robert Benchley lähtee studiolle esittelemään animaatioideaansa lempeästä lohikäärmeestä, mutta ennen Walt Disneyn tapaamista hän kohtaa monia kommelluksia, näkee hauskoja lyhytanimaatioita ja juttelee jopa Aku Ankan kanssa. Lopulta nähdään myös nimikkopätkä satukirjan pohjalta tehdystä animaatiosta, kiltistä lohikäärmeestä, joka ei halunnut taistella ritarin kanssa. Elokuva on kiinnostava kuriositeetti Disneyn historiassa, varsinkin kun sen ilmestyminen osui keskelle rahaongelmia ja studion työntekijöiden lakkoa.

Pisteytys: 8/10

Frankenweenie
Ohjannut Tim Burton
USA 1984, 29 min.
Lyhytelokuva, Komedia, Draama
Pääosissa: Barret Oliver, Shelley Duvall, Daniel Stern




Frankenweenie on Tim Burtonin varhainen Frankenstein-hupailu, ryyditettynä paikoin ekspressionismia henkivällä miljööllä ja teatraalisella näyttelemisellä. Pätkä ei ole kummoinen, mutta kyllä sen kerran viitsii katsoa. Tunnelmaltaan Frankenweenie muistuttaa vahvasti Burtonin uran alkupuolen vinksahtaneita teoksia, mieleen tulee miltei jopa Beetlejuice (1988) - mutta vaan melkein.

Pisteytys: 5/10

Frankenweenie
Ohjannut Tim Burton
USA 2012, 87 min.
Animaatio, Komedia, Kauhu
Pääosissa: Charlie Tahan, Catherine O'Hara, Martin Short




Tim Burtonin burton-henkisessä animaatiossa salamat välkkyvät ja nuori Victor (Tahan) herättää henkiin kuolleen hauvansa. Elokuva on aika pitkälti vuoden 1984 vastaavan filmin henkiinherätys, joskin animoituna ja hieman syvällisemmin käsikirjoitettuna. Tarina ei kuitenkaan tavoita mitään kovin diippejä sävyjä, vaikka jonkinlaista yritystä onkin ilmassa. Frankenweenie on ihan kiva leffa, mutta ei missään määrin ikimuistoinen. Lähinnä elokuva herätti orastavan haaveen Burtonin eläkkeelle siirtymisestä - ei liene vielä ajankohtaista, mutta olisi varmaan ihan hyvä idea.

Pisteytys: 6/10

The Royal Tenenbaums
Ohjannut Wes Anderson
USA 2001, 110 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson, Owen Wilson




Hajalleen päätynyt, varsin erikoinen Tenenbaumsien perhe yhdistyy jälleen, kun perheen kelvoton isä Royal (Hackman) ilmoittaa olevansa vakavasti sairas. Elokuva on kauttaaltaan mustaa huumoria ja tarkasti sommiteltuja kuvakulmia - eli taattua Wes Andersonia. Perhesuhteita käsitellään etäännyttävästi outojen hahmojen avulla, ja lopussa odottanee oivallus siitä, että olemmehan me kaikki oikeastaan aika kummallisia. Epäonnisen perhe-elämän paikkailun teeman käsittelyä Anderson jatkoi myös Steve Zissoun vedenalaisessa maailmassa (2004).

Pisteytys: 6/10

Chaplin
Ohjannut Richard Attenborough
USA, Ranska & Iso-Britannia 1992, 143 min.
Draama
Pääosissa: Robert Downey Jr., Geraldine Chaplin, Paul Rhys




Legendaarisen Charlie Chaplinin uraa valaiseva biografia pohjautuu Chaplinin omaelämäkertaan ja seuraa kuuluisan mestarin elämää aina varhaislapsuudesta tutisevaan vanhuuteen saakka. Elokuva pyrkii kuvaamaan Chaplinin elämää laajasti, mutta rajatumpi näkökulma olisi varmasti ollut kokonaisuuden kannalta antoisampi - varsinkin kun päähenkilö eli huomattavan vivahteikkaan elämän. Joka tapauksessa Chaplin on kohtalaisen kiinnostava elokuva, vaikka olisikin voinut olla rutkasti parempi. Parasta elokuvassa on ehdottomasti Robert Downey Jr., jonka roolityö Charlie Chaplinina on erinomainen.

Pisteytys: 6/10

Honey, I Shrunk the Kids - Kulti, kutistin kakarat
Ohjannut Joe Johnston
USA 1989, 93 min.
Komedia
Pääosissa: Rick Moranis, Thomas Wilson Brown, Robert Oliveri, Jared Rushton, Amy O'Neill




Perheleffa- ja kasariklassikossa keksijäisän (Moranis) pienennyskoje kutistaa vahingossa perheen jälkikasvun minikokoon. Idea on hauska ja leffa viihdyttää keskinkertaisesti aikuiskatsojaakin, joskin lapsena muistan mielikuvitusnystyröideni ja nauruhermojeni olleen enemmän koetuksella.

Pisteytys: 6/10

Bowling for Columbine
Ohjannut Michael Moore
USA, Kanada & Saksa 2002, 120 min.
Dokumentti
Pääosissa: Michael Moore




Michael Mooren Oscar-palkittu dokumentti pureutuu Yhdysvaltojen ja ampuma-aseiden eriskummalliseen suhteeseen. Kouluampumisten mielettömyys, aseiden helppo saatavuus ja valtavat murhatilastot kertovat karusta todellisuudesta. Vuosikymmenen takainen dokumentti tuntuu edelleen ajankohtaiselta ja sen katselu herättää kysymyksiä kerta toisensa jälkeen. Onko mikään muuttunut? Mitä, miksi, miten? Bowling for Columbine provosoi loistavalla tavalla, aiheuttaa ällistyneitä nauruntyrskähdyksiä ja välillä miltei itkettää. Rajua settiä.

Pisteytys: 9/10

The Hunger Games: Catching Fire
Nälkäpeli: Vihan liekit
Ohjannut Francis Lawrence
USA 2013, 146 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Gale Hawthorne


Nälkäpeli-trilogian toisessa osassa karmeasta tappokisasta feikkiromanssin turvin selvinneet Katniss (Lawrence) ja Peeta (Hutcherson) joutuvat jälleen taisteluareenalle. Ahdistavuuskertoimet ovat nousussa, mutta edellisen osan tunnelmiin tämä leffa ei silti yllä. Vihan liekit ratsastaa liiaksi ekan osan kaavalla ja loppuu vielä niin ärsyttävästi kesken, että koko leffa tuntuu vain pakolliselta väliosalta. Kamera ei heilu enää ihan niin holtittomasti kuin ekassa osassa - plussaa siitä. Samoin Jennifer Lawrencesta, jonka ansiosta koko elokuva on enemmän hyvä kuin huono.

Pisteytys: 6/10

The Hobbit - Desolation of Smaug
Hobitti - Smaugin autioittama maa
Ohjannut Peter Jackson
Uusi-Seelanti & USA 2013, 161 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage




Hobitti-sarjan toinen osa on jälleen ylipitkä rymistely muovisessa fantasiamaassa. Miekat kalisevat ja örkkejä lakoaa, lopussa nähdään odotettu lohikäärme (no jaa), muuta elokuvan tapahtumista ei juuri jäänyt mieleen. Ekaan osaan (Hobitti - odottamaton matka, 2012) verraten paketti on paremmin kasassa, mutta homma etenee silti efektijohtoisesti ja alati korkeampia huippukohtia kurotellen. Liian mahtipontisuuden tavoittelu käy yllättävän nopeasti tylsäksi, pian mikään ei enää säväytä.

Pisteytys: 4/10

Hook - Kapteeni Koukku
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1991, 144 min.
Fantasia, Seikkailu
Pääosissa: Robin Williams, Dustin Hoffman, Julia Roberts





Kostonhimoinen kapteeni Koukku (Hoffman) kaappaa aikuiseksi kasvaneen Peter Panin (Williams) lapset ja luvassa on paluu Mikä-Mikä-Maahan. Hölmöltä kalskahtava seikkailu on yllättävän vähän epäonnistunut perheleffa, jossa fantasiamaailma on lavastettu varsin viehättävästi. Elokuva ei kuitenkaan tuo alkuperäiseen tarinaan oikeastaan mitään uutta: aikuiseksi kasvaminen voi olla huono juttu, ja sisäisen lapsen löytäminen hyvä juttu. Eipä tässä oikeastaan muuta.

Pisteytys: 5/10
Viewing all 1396 articles
Browse latest View live